Алерголог: Демонизират маските, а те помагат

По-големият проблем идва от честото използване на дезинфектанти

Маските непрекъснато се демонизират. Ако бяха толкова вредни, нямаше цялата напреднала азиатска общност – японци, корейци, да носи маски от години. Това отбеляза доц. Мария Стаевска – началник на Клиника по алергология в УМБАЛ „Александровска“, в коментара си за проблемите, които създават носенето на маски и ползването на дезинфектанти.

Носенето на маска до голяма степен намалява вдишването на замърсен въздух, намалява инфекциите. Ако нещо хубаво се случва от тази пандемия, дано да изработим навика есенно-зимния сезон да ходим с маски, а и след това, защото това ще намали грипа и другите респираторни заболявания. Намалява и алергичните състояния през поленовия сезон, каза тя.

По думите й в практиката си досега не е срещала пациент с контактен дерматит или по-особен дерматит от предпазна маска за лице. За нея по-скоро проблемни са дезинфектантите, особено след като някои хора се невротизират и обработват ръцете си през 10 минути. Важно е след дезинфекция да се използват овлажняващи кремове, посъветва алергологът.

 

Източник: БНТ

Подобни статии

Top