Ало измамници превърнаха баба в „муле“, пратиха я да прибере пари в Карлово

Възрастната жена била от другия край на страната

Страшна схема са разиграли ало-измамниците, които отмъкнаха 12 хиляди лева от 88-годишна жена в Карлово, съобщи местният сайт ПБ Новинар, позовавайки се на свои източници. Преди повече от месец, на 12 декември, старицата била заблудена от мним полицай, който й казал, че парите са необходими, за да заловят телефонни измамници. Бабата оставила парите пред входната врата на жилището си.

Ало измамници взеха 12 хиляди лева от баба

Оказало се обаче, че ало измамниците, които вероятно са давали указания от чужбина, се обадили на друга, 80-годишна старица. Жената, която също станала тяхна жертва, била превърната в муле. Тя била излъгана, че ще съдейства на ГДБОП за залавяне на престъпници в Карлово.

За целта трябвало да вземе от даден адрес в подбалканския град плик, който да остави на определено място. Наивната баба, която е от другия край на България, пътувала дълго, спала на хотел в Пловдив, а на другия ден отишла в Карлово и изпълнила заръката на мнимите ченгета. Впоследствие обаче се усетила, че е муле и че е въведена в престъпна схема и отишла в полицията.

Карловските полицаи разпитвали една по една бабите от блока на измамената старица, но нито една не си признала, че е дала парите. Накрая стигнали до жертвата, която дала показания, но заявила, че си мълчала, защото я е било срам. В пачката, която дала на мулето, имало и пари на сина й, дадени й за съхранение. В крайна сметка ченгетата продължават да нищят случая, а парите ще бъдат върнати на старицата.

От полицията за пореден път призовават, ако се получи обаждане по телефона от непознат, който се представя за близък, полицай, лекар и т. н, веднага да се затвори телефона и да се подаде сигнал на компетентните органи.

Подобни статии

Top