Альоша осъмна със свастики и обидни политически послания (СНИМКИ)

На 10 ноември

паметникът на Альоша осъмна с изрисувани свастики и обидни политически послания, включително срещу говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Вчера тя нападна словесно институциите в България заради липсата на реакции след оскверняване на руски паметници. Името на Захарова е написано върху паметника, придружено с грозна обида.

От Градския съвет на БСП

в Пловдив излязоха с гневна декларация, с която остро осъдиха посегателството върху паметника на Альоша.

„Отново наблюдаваме целенасочено демонстриране на варварско отношение към историческите и културните свидетелства за Втората световна война и за победителите в нея. Няма сила, която да промени или подмени факта, че Червената армия победи Хитлеристка Германия и смаза „кафявата чума”, завладяла тогава Европа”, се казва в текста. В декларацията социалистите от Пловдив припомнят, че това е поредното поругаване на паметника на Альоша в Пловдив. От БСП в Пловдив казват, че Втората световна война е била най-жестоката и кървава в историята на човечеството и именно заради това нямаме право да я забравяме.

„Паметникът на съветския войник,  който пловдивчани нежно нарекоха Альоша, вече шейсет години се извисява от тепето, за да ни държи будни и да ни напомня думите на Юлиус  Фучик „Хора, бдете! Никога повече фашизъм!”. Днешният вандализъм е проява на неофашизъм и той трябва да бъде наказан!”, се казва още в декларацията.

Подобни статии

Top