Амбра-Рос, Урания-Мария, Нивалин – хит за име на новородено

Родители в надпревара

за най-екзотично име на наследника си. Новородените у нас се кръщават с все по-нестандартни и оригинални имена, показва ново изследване на учените от БАН.

Като при всяко друго нещо и при това си има мода. Все повече родители сами измислят името на детето си в желанието си да звучи уникално – сред примерите са Благодара, Емима, Живодара, Зоринела. А при момчетата – Дарян, Емислав, Маркиан, Нивалин.

Продължава и тенденцията от последните няколко години децата да се кръщават с повече от едно малко име – и тук родителите проявяват творчество – Амбра-Рос, Изабелла-Грация и Урания-Мария. Не липсват и тройни имена – като Анн Мари Роси и Ева София Катерина.

С бързи темпове навлизат и все повече чуждестранни западни имена – Айви, Вайлет, Дейзи, Джорджина, Джули. А при момчетата – Винченцо, Кристиано, Максимус и Франко.

От 45 години д-р Григорова

е първата, която научава имената на бебетата, веднага след като поемат първата си глътка въздух, предаде Нова телевизия.

„Напоследък все по-малко родители спазват старата българска традиция да се кръщава дете на името на някой от родителите на жената или съпруга”, обяснява д-р Валентина Григорова от Първа АГ болница „Света София”.

Някога обаче модата била друга.

„Стараеха се да са на някакви сериали, някакви известни личности, спортисти. Освалдо, Есмералда. Даже и Парис Хилтън. Много деца се кръщаваха на фолк звезди, надявайки се техните деца да заприличат на фолк звездите, което беше тяхната мечта”, разказва д-р Валентина Григорова от Първа АГ болница „Света София”.

В столицата и в големите градове има бум на кратките, трибуквени имена – като Леа, Кая, Вая и Ная. Тенденцията според експертите важи за цяла Европа. В по-малките градове пък по-често се срещат имената с наставка „КА“, като Веселинка и Даринка. Все по-често децата се записват и само с галено име.

И въпреки че традиционните български имена изчезват, все повече родители се завръщат към имената на ханове и царе – като Тервел, Крум и Иван-Александър.

Подобни статии

Top