Американски военни аташета се срещат с членове на Съюза на българските парашутисти в Пловдив - DC news

Американски военни аташета се срещат с членове на Съюза на българските парашутисти в Пловдив

Поводът е 80-годишнината от създаването на Парашутната дружина

Военни аташета от посолството на САЩ ще посетят Пловдив и ще се срещнат с членове на Съюза на българските парашутисти. Срещата е част от проявите за отбелязване на 80-годишнината от създаването на Парашутната дружина – първото парашутно поделение в Българската армия. Тя ще бъде в клуба на СБП на ул. „Братя Бъкстон“ 61  и започва в 12 часа.

Годишнината се навършва на 18 март тази година и за отбелязването ѝ е разработен план от Националното ръководство на съюза на бългрските парашутисти.

Първата Парашутна дружина в България е сформирана през 1943 година в състав от 19 офицери, 60 подофицери и 348 войника. На 10 октомври 1944 година тя е включена в частите на Първа българска армия, а седмица по-късно, на 18 октомври, е първата й битка за овладяване на височината Стражин и осигуряване на път за настъпление към Скопие и Куманово. Боят започва в 7 часа сутринта и продължава до 15 часа следобед, когато позицията е овладяна. В превземането на върха живота си дават 54 български военни парашутисти, 69 са ранени.

Подобни статии

Top