Американски журналист загина при обстрел в близост до Киев, друг е ранен

Загиналият е американският журналист Брент Рено

Киевската полиция съобщи, че един американски журналист е загинал, а друг е бил ранен, след като са били нападнати от руски сили в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На сайта на полицията се съобщава, че руски войски са открили огън по автомобила на американския журналист Брент Рено и друг журналист в Ирпин, предградие на Киев в близост до украинската столица. Раненият журналист е Хуан Аредондо. Той е бил отведен в болница в града. Преди да бъде опериран, той заяви пред медии, че по тях е била открита стрелба, след като спрели на контролен пункт, намиращ се точно след мост в Ирпин, предградие на Киев. Журналистите са снимали бежанци, бягащи от района, разказа Аредондо. Той уточни, че след като започнала стрелбата, шофьорът направил обратен завой, но стрелбата не спряла. С журналистите е пътувал и цивилен украинец, който също е бил ранен. Не става ясно дали това е бил шофьорът.

Първоначално бе съобщено, че 50-годишният Рено е работел за вестник „Ню Йорк таймс“, защото у него е била намерена стара акредитационна карта, съдържаща такава информация. По-късно говорител на вестника уточни, че в миналото той наистина е работел за изданието, както и за други американски медии, но сега не е бил в Украйна като пратеник на „Ню Йорк таймс“.

http://

„Разбира се, журналистическата професия крие рискове“, се отбелязва се в изявлението на киевската полиция, цитирано от АП. „Въпреки това, американският гражданин Брент Рено плати с живота си за опита да покаже измамата, жестокостта и безпощадността на агресора“.

Джейк Съливан, съветник на Белия дом по националната сигурност, заяви пред Си Би Ес, че правителството на САЩ ще се консултира с украинската страна, за да уточни как се е стигнало до смъртта на журналиста. „Това е част от тази нагла агресия от страна на руснаците, при която те нападаха мирни граждани, нападаха болници, нападаха религиозни обекти и нападаха журналисти“, подчерта Съливан.

Снимка: Стандарт

Подобни статии

Top