АМТИИ с официална позиция заради студенти от Китай

Сред тях няма никой от провинцията-източник на заразата от коронавирус, уверяват от Академията

От АМТИИ излязоха с официална позиция относно прибиваването на китайски студенти в учебното заведение и има ли опасност от разпространение на коронавирус заради това.

С цел да ви запознаем с фактите относно пребиваването на студенти от Китай в АМТИИ, можем да ви уведомим за следното: В АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ до момента са пристигнали 4 групи студенти от Китай с цел провеждане на магистърско и докторантско обучение. Българо-китайската компания, която урежда пристигането им в АМТИИ уверява, че всички те са от градовете Шениянг, Ксямен и Джилин. Няма студенти от провинцията-източник на заразата с коронавирус.

Първата група от двама студенти е в АМТИИ от март 2019 година. Те продължават обучението си, без да са напускали България от пристигането си.

Втората група от 9 човека е в АМТИИ от 1 октомври 2019 година. Те са прибивавали в академията до 16 февруари 2020, когато са преустановили обучението си и са напуснали академията. Те също не са се прибирали в Китай за срока на обучението си.

Третата група от 15 човека пристига в АМТИИ на 6 януари 2020 година и продължават обучението си, като от пристигането си до момента не са напускали страната ни.

Четвъртата група от 7 човека е в България от 25 януари 2020 година.

По изрично настояване на ръководството на АМТИИ българо-китайската фирма, която осигурява пребиваването на китайските студенти, е държала студентите в изолация 16 дни, преди те да се появят в академията. Независимо от това ръководството на академията е уведомило за тях Регионалната здравна инспекция – Пловдив с писмо вх. № 25-179. РЗИ е потвърдила на 12.02. 2020 година с издадения входящ номер, че е запознато със случая.“

Подобни статии

Top