Анести Тимчев: Община Пловдив ще създаде център за хуманно отношение към животните

Община Пловдив бе домакин на работна среща с представителите на общински приюти в страната

В навечерието на Международния ден за защита на животните 4-ти октомври, Община Пловдив отново бе домакин на втората работна среща на представителите на общинските приюти за безстопанствени животни в страната. Участие в нея взеха управители на приюти, ветеринарни лекари, общински експерти, секретари и заместник-кметове от общините Перник, Габрово, Дупница, Велико Търново, Павликени, Севлиево, Казанлък, Русе, Стара Загора, Варна, Бургас, Силистра, представители на ОДБХ – Пловдив /областна дирекция по безопасност на храните/ и Тракийски университет – Стара Загора.

Организатори на събитието бяха ОП „Зооветеринарен комплекс“ и Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ към Община Пловдив, с подкрепата на доброволците към общинския приют и Пловдивско киноложко дружество.

Срещата откри зам.-кметът по екология и здравеопазване Анести Тимчев.

„Всяка община в страната трябва да подхожда с необходимата осъзната отговорност и лична отдаденост в работата си по решаване на проблемите, свързани с наличието на безстопанствени животни и контрола върху домашните кучета. Всички ние трябва да се обединим в интерес на това, което ни заобикаля – природата, животните и в това да проявяваш грижа към тях. Това е мисия. Нужно е да насочим вниманието и усилията си към това подрастващите да получат възпитание и нашия пример за отношение към природата, към животното, а оттам и към друго човешко същество“, заяви в своето обръщение към участниците на събитието Анести Тимчев. От името на Община Пловдив, той пое личен ангажимент да представи исканията на участниците в срещата пред министъра на земеделието.

По време на работната среща бяха дискутирани законовите нормативи, които регламентират дейността на общините и приютите, несъответствията и липсата на синхронизация между тях.

Задълбочено се коментира необходимостта от създаване на сдружение на общините с функциониращи приюти за животни. Очакванията към бъдещата формация са да бъдат подпомагани служителите в общинските приюти при изпълнение на техните професионални задължения; да се участва в разработването на политиките, стратегиите и практиките свързани с овладяване на популацията от безстопанствени животни и контрола върху домашните кучета.

Излъчен бе инициативен комитет, който се ангажира в рамките до края на месец октомври да проучи готовността на общините да се включат в сдружението, както и да подготви необходимите за целта учредителни документи.

До края на работната среща бяха представени редица добри практики от дейността на Община Пловдив, свързани с електронната регистрация на домашните и безстопанствените кучета, успешна работа с подрастващи, провеждане на кампании, стимулиращи административната регистрация и кастрирането на домашните кучета, споделени бяха идеи за съвместни интересни инициативи в партньорство с доброволци и практикуващи ветеринарни лекари по места.

Подобни статии

Top