Анести Тимчев: Уволнения за хората с нечовешко отношение в КСУ „Св. Георги“ (ВИДЕО)

Най-строги мерки и безкомпромисно отношение ще предприеме общината към виновните

Уволнения чакат всички, проявили непрофесионално и нечовешко отношение към хората, които пребивават в Центъра за настаняване от семеен тип към КСУ „Св. Георги“, категоричен беше днес ресорният зам.-кмет по социални дейности Анести Тимчев. На нарочна пресконференция след скандала, огласен в репортаж на столична медия, той обяви, че изчаква резултатите от проверката в центъра и ще предприеме мерки, които ще бъдат съгласувани с директора на дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив Надя Танева.

Тимчев беше категоричен, че нито той, нито кметът Здравко Димитров, ще толерират подобно непрофесионално отношение към хората, които ползват социални услуги в общината. Това Тимчев е казал и на работещите в тази сфера днес на специално съвещание, което е било проведено в КСУ „Св. Георги“ тази сутрин.

Зам.-кметът подчерта, че самият той, лично, ще продължи да прави проверки в същия този дом звено по звено. По думите му заплатите на социалните служители са много ниски – болногледачите вземали минимална заплата, а социалните работници – около 700-800 лв. брутна заплата, но това не означавало, че трябва да се отнасят зле към ползващите социалната услуга.

„Никой няма никакво право да проявява към друг човек подобно отношение, още повече, когато тези хора са възрастни, болни, самотни или в неравностойно положение. Аз самият, край моите родители, се докоснах до тези проблеми. Няма да толерираме управление, което не открива тези неща предварително, което не се грижи за това всички симптоми, показващи бъдещи подобни действия да не бъдат отстранявани. Няма да толерираме ръководители или изпълнители, които не се съобразяват с основните човешки изисквания и след това, с професионалните им задължения“, допълни зам.-кметът.

По думите му хората, които са вършили нещата, показани в тв репортажа, не са идентифицирани и призова имената им да бъдат оповестени, за да се вземат спешни мерки.

Два били центровете за хора с деменция към общината

Според шефката на социалната дирекция в общината Веселина Ботева въпросните центрове от семеен тип за хора с деменция в КСУ „Св. Георги“ са два и в тях пребивават общо 30 възрастни – по 15 във всеки дом. За тях се грижат общо 24 души – по 12 във всеки център. От тях 14 са болногледачите, а останалите са лекари, хигиенисти и социални работници. На смяна работели по двама болногледачи в център.

Според Ботева шефката на въпросния център, в който е документиран скандалният случай, в момента е в планиран отпуск. Тя обаче твърдяла, че не е имала представа за случилото се. „Не сме имали каквито и да е сигнали за подобно грубо отношение досега, откакто съществува центъра в продължение на три години“, добави тя.

1 2

Подобни статии

Top