Ангел Джамбазки за работата си като COVID доброволец: Имаше и лидери на протеста, които горяха маски

Евродепутат влезе в Инфекциозната клиника на ВМА

Има две страни на монетата с мерките за COVID -19 – държавната репресия и мерки, а другото е самосъзнание. На второто видимо не може да се разчита. Това заяви евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки относно ситуацията с коронавируса у нас, след като стана доброволец във ВМА.

Факт е, че винаги може по-добре да се справим, но е факт, че никой не знаеше какво точно ще се случи. Сега ще станат ясни истинските професии – лекари, пожарникари, учители. Няма ги„, каза той.

Ще направя сравнение между България и Белгия. Икономиката там е много по-голяма и силна от нашата. Ако това направим в България, ще оставим хората на улицата, защото десетки фирми и малки бизнеси ще фалират„, каза Джамбазки.  „Ако правителството затвори всичко, хората ще излязат на улицата и ще кажат, че убиваме бизнеса. На хората, които агресивно не пазят собствения си живот и не спазват мерките, какво да им направим, да ги заключим доживот„, запита Джамбазки.

В другите страни, където има блокада и власт и опозиция са обединени за определени мерки. Тук не е така. Всяка критика има основание – материално-техническата част можеше да е по-добре организирана. В момента виждам как обучават санитари за сестри, за да могат да помагат„, призна той от собствен опит. „Няма медсестри не само заради пандемията, а защото тя получава принципно унизително ниско възнаграждение. Чувствам се отговорен заради ситуацията в обществото, защото все пак съм избран от него„, каза той.

Той разказа и какво прави като доброволец

Работата си е санитарска и е на смени. Задачата ни е да осигурим въздух на лекарите – чистим фанатично всичко. Дезинфекцира се, полива се с хлор. Инфекциозната клиника е пълна отгоре до долу. Така помагаме на лекарите да останат здрави повече време„, каза той.

Джамбазки разкри на каква шокираща история се е натъкнал: „Видях там реаниматор, който след нощна смяна изчаква до 6 часа на следващия ден, за да се транспортира последния човек жив. Не си взе детето от детска градина. Ако ходех там за пиар, щях да го оглася преди 3 седмици, когато започнах, а не сега случайно да се разбере„, каза Джамбазки. Той разкри, че в събота и неделя има по един лекар и две сестри. „Само тези хора отговарят за всички болни тогава„, подчерта той.

Не ме е страх, но не съм спокоен. Човек може да се разболее от страха си. Има млади хора в тежко състояние. Имаше и лидери на протеста, които горяха маски, но не искам да споменавам имена„, каза той.

 

Източник: Blitz.bg

Подобни статии

Top