Ангел Кодинов е световен вицешампион по кану-каяк! (СНИМКИ)

Пловдивчанинът водеше почти до края, но бе изпреварен от Себастиан Брендел от Германия

Пловдивчанинът Ангел Кодинов спечели сребърния медал на 500 м кану на Световното първенство в Сегед, Унгария.

21-годишният българин впечатли с представянето си във финала и си осигури място на почетната стълбичка, след като водеше почти до края. Във финалните метри той бе изпреварен от Себастиан Брендел от Германия. Трети завърши Олег Тарновски от Молдова.

Кодинов финишира с време 1:54.49, на по-малко от секунда от победителя. Българинът влезе във финала със седмо време в полуфиналите. Тази дисциплина е неолимпийска.

Това е най-големият успех в кариерата на българина. Преди по-малко от месец Кодинов спечели два бронзови медала на Световното първенство до 23 години – на 200 и 1000 м.

През 2016 г. пловдивчанинът участва на Олимпийските игри в Рио де Жанейро и беше най-младият спортист в своята дисциплина и в българската делегация.

Последният медал за България от световно първенство по кану-каяк спечели Станилия Стаменова. Тя стана шампионка на 200 м кану на шампионата през 2015 г. в Италия. Българката триумфира в неолимпийската тогава дисциплина. При мъжете Мирослав Кирчев спечели сребро през 2014 г. на 1000 м каяк.

Станилия пък завърши на 9-о място в Сегед в коронната си дисциплина 200 метра едноместно кану.

Подобни статии

Top