Ангел Кунчев: Ако се отменят мерките, в средата на януари болниците ще са драматично пълни

Имаме първите кълнове на задържане и лек спад на заболеваемостта, смята главният държавен здравен инспектор

Ако се отменят епидемичните мерки, в средата на януари болниците ще са драматично пълни, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на уебинар „Масовите имунизации – ключ към преодоляване на COVID-19 пандемията и предпазване от опасни заразни заболявания“, съобщава БТА. Организатор на форума е Българското сдружение по иновативна медицина. България отново е на първо място по смъртонст от COVID-19 в Европа, посочи Кунчев.

Имаме първите кълнове на задържане и лек спад на заболеваемостта, които може бързо да пропилеем, ако не вземем точните решения, каза още той. От една страна, на политическо ниво, има желание за отхлабването на мерките, но от друга гледна точка цифрите, въпреки че показват тенденция за плато и намаляване на натиска върху болниците, все още не са се отразили върху смъртността, посочи Кунчев. Противоречиви са данните в Европа, но общата тенденция е към повишаване на случаите на COVID-19, въпреки че през последния 14-дневен отчетен период България показва минус 4.8 процента. По думите на Кунчев в някои държави от ЕС и Европейското икономическо пространство се наблюдава спад в броя на заболелите, но в други – значителен ръст. Нараства броят на болните в Дания, Кипър, Литва, Словакия. Разнообразната картина до голяма степен се дължи на мерките, които всяка държава прилага, допълни той.

Ако се приравнят показателите на антигенните тестове към резултатите от PCR тестовете, данните ще покажат повишена заболеваемост, добави Кунчев и изрази тревогата си, че сега се ползват тестове от над 20 фирми и някои от тях не показват достоверни данни.

Подобни статии

Top