Ангел Кунчев: Днес се обсъжда отварянето на детските градини и ясли

Хората да потърсят лекарите и да насрочат плановите си операции, призова Кунчев

Обсъждат отварянето на детските градини и яслите днес. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на сутрешния брифинг в Министерски съвет. За 11.00 ч. днес е насрочена и пресконференция на просветния министър Красимир Вълчев и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев по същата тема. Очаква се на нея да стане ясно кога точно детските заведения ще започнат да приемат малчугани и какъв ще бъде редът за това.

„След една среща голяма с всички ръководители на лечебни заведения в София, беше решено и стигнахме до извода, че при този сравнително малък брой случаи, по-добрият вариант е да оставим 7-8 болници, в зависимост от нуждите в София, които основно работят с новоприети положителни пациенти с коронавирус, за да може болници, които досега са лекували по 2-5 души, да се освободят и да могат да лекуват населението, което има нужда от това„, заяви доц. Кунчев.

По думите му големите болници, като ВМА, „Пирогов“, „Св. Ана“, „Александровска“ и др., ще продължат да приемат новозаразени, но останалите лечебни заведения ще бъдат освободени, за да могат да се съсредоточат  в своята работа. „Отделенията за COVID-19 в тези болници ще останат като резерв, но те ще продължат да работят по-интензивно“ подчерта Кунчев.

Той прикани всички хора, които са отложили до този момент плановите си операции и лечението си, да се обърнат към лекарите, тъй като тяхната безопасност е гарантирана. „Дори и във ВМА и Александровска болница COVID отделенията са със самостоятелен персонал и разделени потоци, както и с отделни сгради“, коментира главният здравен инспектор.

Кунчев допълни, че масовото затваряне на големи групи хора и квартали невинаги е ефективно.

„Да, предпазват се другите квартали, но се оставя вирусът да циркулира вътре в квартала, за да се избегнат неприятностите. Много по-лесно е да се работи на ниво фамилия, къща или определен район от квартала“, обясни той.

По думите му по същия начин стоят нещата с дезинфекционните дейности. „Ако не знаят как точно да правят, има специализирани фирми, които знаят как да го направят, а не да се използва пръскане с коли, с различна техника на площади, а, не дай си Боже, пръскане със самолети от въздуха. Това много прилича на художествена самодейност и звучи несериозно“, категоричен беше доцентът.

„Не мога да разбера хора, които при 4,8 млн. заразени по света, при 320 000 починали, продължават да твърдят, че няма вирус и няма епидемия. През този период имаше и много странни страхове, като например, че като изследваме болните и едва ли не ги чипираме за да бъдат проследявани. Това също звучи несериозно“, посочи доц. Ангел Кунчев.

„Протестира се и срещу ваксина, която още не е създадена. Всички страни желаят и хвърлят огромни усилия  да направят ефективна ваксина, която ще спаси света, същевременно в България ние организираме протест срещу нещо, което още не е създадено, да не говорим, че въобще не е обсъждано как ще бъде прилагано, а също дали и кога ще имаме достъп до него, а ние сме организирали протести“, възмути се той.

Доц. Кунчев съобщи също, че още днес ще започне обсъждането за регионално премахване на граничния контрол между България, Сърбия, Гърция и Турция. Той прогнозира, че до юли може да се възстанови свободното движение на хора в Европа.

Подобни статии

Top