Ангел Кунчев: Над 300 заразени на ден ще наложат мерки в цялата страна - DC news

Ангел Кунчев: Над 300 заразени на ден ще наложат мерки в цялата страна

Според главния държавен инспектор имаме две оръжия срещу COVID-19 – ваксинацията и спазването на мерките

„При достигане на средно ниво над 300 заразени на 100 000 в градовете ще се наложат мерки за цялата страна, като веднага трябва да бъдат отпуснати помощи за бизнесите. Не може безкрайно да работим само на база регионални мерки“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му имаме две оръжия срещу COVID-19 – ваксинацията и спазването на мерките. „Ако не можем да достигнем желаното ниво на имунизация, остава всеки от нас да пази собственото си здраве”, обясни Кунчев.

Той обяви, че едва около 20-30 % от учителите в България са ваксинирани. „Очевидно е, че това е недостатъчно. Има два проблема. Казваме, че трябва да се ваксинираме. И обществото започва да говори как сме медицински фашисти, ваксините са страшни и няма да се ваксинират. Добре, тогава казваме на хората да спазват мерките. И те заявяват, че това е дискриминация. Съответно резултатът е ясен”, каза още Кунчев.

Главният държавен инспектор коментира каква е ефективността на ваксините.

„Първо, за да сме напълно наясно –  няма в медицината 100% ефективен препарат, още по-малко при ваксините. Ваксината срещу грип е ефективна в някои години между 60-70%. При COVID ваксината ефективността стига до 92%„, каза още доцентът. И допълни, че за изтеклата седмица 93.8 % от всичките нови случаи са неимунизирани.

„Тази теза как плашим хората е абсолютно безоснователна. Няма да се повтори ситуацията, при която дишаме аерозоли от гръмнала атомна станция, а властите си мълчат, за да не плашат хората. Ако на някого му трябва подобен здравен инспектор, нека си го назначи. Властта има право да ме смени. Докато съм на този пост, ще казвам нещата такива, каквито са”, категоричен е Кунчев.

Кунчев направи прогноза за това каква четвърта COVID вълна ни очаква.

„Мисля, че поне засега данните са, че наистина вълната ще е малко по-лека, но по-скоро откъм тежест на протичане. Откъм бройка на заразените обаче няма да е толкова лека, защото Делта вариантът се предава лесно. Пикът ще достигнем още в края на август“, заключи доцентът.

Подобни статии

Top