Ангел Стоев: Започва почистване на корито на река Стряма край Трилистник - DC news

Ангел Стоев: Започва почистване на корито на река Стряма край Трилистник

Дейностите ще бъдат извършени с техника и средства от държавното дружество „Напоителни системи“

От днес започва почистване на коритото на река Стряма край с. Трилистник, съобщи областният управител на област Пловдив Ангел Стоев. Дейностите ще бъдат извършени с техника и средства от държавното дружество „Напоителни системи“, които по закон имат ангажимент да поддържат коригираното корито в тази част на реката.

 „Тъй като пловдивското поделение не разполага с необходимата техника, след разговори с министъра на земеделието Явор Гечев и ръководството на държавното дружество постигнахме договореност за решаване на проблема и прехвърляне на машини от Стара Загора и Сливен, които ще осигурят проводимостта на коритата“, обясни областният управител. Той подчерта, че дейностите ще се извършат на база предписанията и под контрола на Басейнова дирекция.

„Разбираме притесненията на хората след тежките наводнения през септември миналата година в района на Карловско и сме в постоянна връзка с кмета на селото Мирчо Петров. Жителите на селото трябва да са спокойни, защото няма пряка заплаха от наводнение. Определени са няколко критични участъка и преди пролетните високи води предприемаме превантивни действия“, коментира още Ангел Стоев.

Припомняме, че вчера жителите на Трилистник излязоха на протест на моста над реката. Хората настояха коритото на Стряма да бъде почистено възможно най-бързо, за да не се стигне отново до ситуацията през септември, когато заради буйната растителност реката излезе от коритото си и заля селото. Протестиращите обявиха, че ако не се вземат бързи мерки, ще бойкотират изборите на 2 април и няма да отидат до урните.

Подобни статии

Top