Английската и Руската гимназии отново най-предпочитани

Закриха 14 паралелки, дуалните не вървят

Английската и Руската гимназии в Пловдив отново са най-предпочитани от учениците, които кандидатстват след завършване на основното си образование. Това съобщи началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова на нарочна пресконференция, след приключване и обработка на резултатите от първото класиране на кандидат-гимназистите.

Двете училища водят в класацията за най-много желаещи деца, които кандидатстват в тях. Разликата между най-предпочитаните специалности – чуждоезиково обучение с английски език и на двете гимназии е от 1 ученик.

На трето място сред най-предпочитаните специалности е отново английски език, но в Хуманитарната гимназия, а след това следват испански в Руската, и немски в английската и отново в руската.

Най-високият бал – за английската

Най-високият бал тази година е за момиче, което кандидатства в ЕГ „Пловдив“ в специалност „Английски език“ – 495 точки. С точка по-малко в Математическата гимназия е прието друго момиче в специалност „Математика с английски език“. На трето място пък е момче, прието с бал 490 точки в ЕГ „Иван Вазов“ в немскоезичен профил.

Минималните балове в двете елитни езикови гимназии за момичетата оне падат под 400 точки, като единствено при момчетата има по-ниски балове, но също надхвърлят 375 точки.

В първата десятка сред най-предпочитаните училища са също Националната търговска и Френската гимназия. Най-желаната специалност в професионално училище е „Митническа и данъчна администрация с английски език“ в Търговската гимназия, следвана от „Икономика и мениджмънт“ отново там.

4748 деца са кандидатствали в пловдивските гимназии

и профилирани паралелки, като броят на учениците от други региони, пожелали да учат под тепетата са 307.

4465 ученици са били класирани, като половината са в профилирани, а другата половина – в професионални паралелки.

283 деца не са се класирали, а други 938 изобщо не са кандидатствали. Това прави общо 1/5 от седмокласниците. За тях обаче има вариант, коментира Киркова.

38% от подадените заявления тази година са по електронен път, което е доста повече от миналата.

След първото класиране се закриват общо 14 паралелки, сред които има и дуални. За тези паралелки или изобщо няма желаещи, или максимумът е 8 души. В просветното управление под тепетата търсят начин да удовлетворят желанията на всички ученици и затова обмислят да сформират половинки паралелки.

От утре (4 юли) започва записването и ще продължи до 6 юли.

Документите, които трябва да подадат учениците в училищата-гнезда, са свидетелство за основно образование, заявление за кандидатстване и удостоверение за преместване в друго училище. Ако пък кандидатстват за професионални паралелки, трябва да си носят и медицинско удостоверение.

Децата, които не са се класирали на първия тур, автоматично отиват на втори тур. Останалите, трябва да подадат заявления за участие във второ класиране в училищата, където са приети.

Подобни статии

Top