Английският COVID щам вече e в България

Всичко за разпространението на коронавируса в страната към този момент

Английският щам на COVID – 19 вече е в страната, изолирани са първи 4 проби на българи, завърнали се от Великобритания още в края на месец ноември. Това стана ясно по време на днешния брифинг на здравния министър и Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, предава репортер на DCnews.bg. 

Това, което се случва в Европа, никак не е оптимистично. Притеснителна е ситуацията в Англия, Ирландия и Нидерландия, заяви по този повод главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му само за 4 седмици новият щам е достигнал над 75% дял във Великобритания, 40% в Ирландия; подобна е картината и в Нидерландия.

Този щам не води до по-тежки заболявания, но се разпространява много по-бързо. Заразността му е в пъти повече, подчерта Кунчев.

Къде сме ние

Към момента се намираме на 27 място по заболяваемост и на 9 по смъртност в рамките на ЕС. За съжаление – по брой починали България води сред държавите от Балканския полуостров.

В рамките на страната се запазва трайна тенденцията за брой излекувани от коронавирус, който е в пъти повече в сравнение с броя на новозаразените. Най-ниската заболяваемост е регистрирана в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново, а най-висока тя е във Враца, Бургас, Плевен и Перник.

По отношение на заетостта на болничните легла, то тя е 29% що се отнася до неусложнените пациенти и 43% – за интензивните пациенти. Най-голяма по първия показател заетостта е в София област и София град, а по отношение на втория – в София област, Силистра, Ловеч и Видин.

За периода от 1 октомври до момента, обаче, заболяваемостта се е покачила три пъти, а смъртността – близо 9 пъти.

При новия щам сичко това може да умножите по 7, обясни ситуацията проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Загубите ще бъдат неминуемо по-тежки заради изчерпване на здравните ресурси. Затова трябва много внимателно да се говори какво и кога точно да се разхлабва, категоричен бе той.

Ваксините

България очаква над 140 000 дози от ваксината на „Пфайзер“ през следващата седмица, 83 000 дози се очакват през февруари и 104 000 дози през март.

54 000 дози от ваксината на „Модерна“ трябва да пристигнат до края на месец март, 3600 дози ще е следващата доставка, която ще се осъществи на 25 януари.

През следващата седмица се очаква решението на евро властите по процедурата на „Астра Зенека“ и ако то е положително, доставки и от тази ваксина ще може да бъдат направени още февруари.

Напредва оценката за ваксината на „Джонсън“, очакват се резултатите от клиничните изследвания, обясни още здравният мистър проф. Костадин Ангелов.

Премиерът Бойко Борисов за ситуацията

Новият щам се развива със страшна сила. Пренася се изключително бързо и затова, въпреки месеците локдаун в редица европейски държави, продължава да им се качва броят на заразените и починалите, коментира и премиерът Бойко Борисов.

Ситуацията в страната е обнадеждаваща в момента, но се следи внимателно, увери той. Ние сме си дали като дата 31 януари и единственият компромис, който може да направим е за образованието – по определен ред учениците от 5 до 12 клас ще се въртя за присъствено обучение.

По думите му рискът при този нов щам е огромен и до 31 януари ситуацията ще се наблюдава.

Проблем е, ако едновременно разхлабването на учениците и това, което сме намерили като компромис, доведе до повишаване на заболяваемостта. За радост Коледа, Нова година, пускане на яслите, детските градини и началните училища не повишиха заболяваемостта и, дай Боже, така да е и с другите ученици. В Европа напрежението расте. Хората там месеци наред са затворени в домовете си. Ние засега сме като оазсиче. Рискът този оптимизъм да ни накара да отпуснем мерките, може да доведе до гоялма заболяваемост и ръст на починалите, които да не може да овладеем. Спорът е голям, защото удължаването на мерките след 31 януари значи още близо над 100 000 000 лева – пари, които се дават за спасяване на работни места, но се дават за неработещ бизнес, което не допринася за брутния вътрешен продукт, обясни той. 

Борисов изрази и недоумението си, защо от 30 000 души, заети в в ресторанти и заведения , едва 6300 са подали заявления за помощ, но подчерта, че ако нивата се запазят, то ще се направи някаква договорка за условията, при които от бранша могат да работят.

Като голям плюс за страната ни Борисов отчете, че заводите и предприятията работят.

За мерките и изборния процес

За учениците имаме компромис. До 31 януари наблюдаваме как вървят броят на заболелите и починалите, как се възстановява мощността на медицинските екипи и след 31 януари ще вземем решения какво и за колко време ще отворим, заяви министър-председателят.

Що се отнася до изборния процес, то Бойко Борисов подчерта, че едва ли има човек в света, който да може да каже какво ще се случи в следващите месеци, затова и страната ни ще наблюдава много внимателно процесите.

Подобни статии

Top