Ансамбъл-девойки се окичи със среброто в многобоя на Европейското във Варна

Момичетата станаха вицешампиони, класираха се с много добриоценки за финалите довечера

Ансамбъл-девойки на България е сребърен медалист в многобоя на Европейското първенство във Варна. Българският ансамбъл за девойки в състав Александра Василева, Камелия Петрова, Сузан Пуладиан, Кристиана Дойчева, Гергана Трендафилова и Мария Стаменова събраха сбор от 65.450 точки. Възпитаничките на Вяра Ваташка и Цветелина Найденова изиграха силно композицията си с пет топки и бяха оценени с 38.250 точки, а на пет ленти допуснаха грешки и имат 27.200 точки, съобщиха от Българската федерация художествена гимнастика.

Златните медали спечели отборът на Русия със сбор от 67.800 ( 27.300 за пет ленти и 40.500 за 5 топки), а бронзовите отличия отидоха при отбора на Израел със сбор от 63.175т (37.000 за 5 топки и 26.175 за 5 ленти).

Топ осем допълват – 4-то място за Италия със сбор от 62.750 т., пети Беларус със сбор от 60.875 т., 6-то място за Украйна – 58. 700, седми – Унгария – 55.475 и осми Полша с 55.200.

Ансамбълът на България влиза във финалите с втора по сила оценка на 5 ленти и трета по сила на 5 топки.

„Генералните изводи ще направим след като минат и финалите довечера. Но по отношение на многобоя можем да кажем, че момичетата се справиха отлично„, коментираха от федерацията. И припомниха, че в ансамбъл девойки играят деца на възраст 13-14 години. Оттам допълват, че всички отбори са допуснали грешки, особено на ленти, което е нормално, но няколко отбора, между които и България, са показали балансирана, стабилна и умна игра като за медал в многобоя.

След края на първи поток старши треньорът Вяра Ваташка каза, че момичетата са подготвени много добре и се надява на финалите да играят без грешка.

„Максималисти сме, защото знаем какво могат и как тренират в залата. Надяваме се довечера на финалите да изгладим всички неточности и да го изиграят наистина по най-добрия начин. Подготвяхме се с любов и спокойствие, но и с много работа. Момичетата знаеха, че нямат много време, работеха много концентрирано в залата и нямахме пропуснати тренировки. Наистина бяхме много концентрирани, много се раздаваха – и те и ние. Смятам, че наистина си изработихме съчетанията и сме напълно готови. Надявам се в пълния си блясък довечера да покажем композициите си“, каза Ваташка.

Помощничката й Цветелина Найденова беше част от ансамбъла за жени, който спечели бронзов медал на Игрите в Рио 2016, но сега е от другата страна – като треньор.

„Много е трудно, защото на тези деца определено им липсва опит. Те са по-малки, трябват им много състезания, много опит. Затова ние се опитахме да пресъздадем тази обстановка и винаги имахме поне по едно контролно на седмица – с публика, по трика, за да могат да се обиграват. Бих казала, че когато съм от другата страна сега като треньор притеснението е много по-голямо. Като състезател не съм се притеснявала толкова, просто знам, че излизам и си го изигравам, а сега отстрани е много по-притеснително. Направо ми идва да изляза и аз, обаче не мога нищо да направя, само седим и гледаме и им стискаме палци да си го изиграят, защото наистина могат„, каза Найденова след съчетанията на момичетата.

Финалите на отделните уреди започват в 19.00 часа, а от 18.30 часа е официалното откриване.

Текст и снимки: Юлиана Кесарова/Фейсбук/Българска федерация художествена гимнастика – Официална страница

Подобни статии

Top