Ансамбъл „Тракия“ на сцената на зала 1 в НДК в чест на основателя си проф. Кирил Дженев! - DC news

Ансамбъл „Тракия“ на сцената на зала 1 в НДК в чест на основателя си проф. Кирил Дженев!

Грандиозен спектакъл събира на 28 юни 2022 г. фолклорните ансамбли „Тракия“ „Филип Кутев“, „Пирин“ и „Странджа“

„Танците на българина“ е мотото на големият спектакъл, който ще събере в едно ансамблите „Тракия“, „Филип Кутев“, „Пирин“, „Странджа“ и възпитаниците на Националното училище за танцово изкуство – София. На 28 юни 2022 г. най-добрите български народни танцьори, певци и музиканти ще излязат на сцената в почит към проф. Кирил Дженев – един от основоположниците на сценичната фолклорна хореография у нас и основател на ансамбъл „Тракия”.

Най-добрите български фолклорни танцьори ще изпълнят знакови танци по хореография на професор Кирил Дженев в чест на 100 години от рождението му. Професор Дженев /1922 – 2006/ е създател на над сто танцови произведения, като творчеството му става фактор, който влияе върху изкуството на неговите съвременници и последователи.

Кирил Дженев

е хореограф  в Държавния ансамбъл за народни песни и танци – София още от неговото основаване през 1951 г., а през 1970 г.  става хореограф в Ансамбъл „Пирин“ – Благоевград. Най-яркото му дело е създаването на Държавен фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив през 1974 г.

Паралелно с хореографската си дейност проф. Дженев се занимава и с научна работа. Издава сборника „Български сценични танци“, участва като съавтор в написването на „Терминология на българската хореография“, „Теория за строежа на движенията“ и „Универсален танцопис“. Автор е на учебника „Кинетография“ или Танцова партитура – новаторска система за описване на танцовите движения на цялото тяло върху петолиние, успоредно с нотописа.

Проф. Кирил Дженев е един от най-изтъкнатите педагози-хореографи на България. Преподава в Държавното хореографско училище още от създаването му. През 1974 г. полага началото на специалността „Хореографска режисура“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство град Пловдив.

Спектакълът на 28 юни 2022  г. ще е с внушителен мащаб.

В чест на професор Дженев на сцената ще се качат повече от  200 танцьора, музиканти и певци.

Спектакълът „Танците на българина“ ще представи класически образци на фолклорната ни школа – от танца, през музиката и вокалното майсторство до красивите и пищни костюми.

Спектакълът „Танците на българина“ ще се проведе в София, зала 1 на НДК на 28 юни 2022 г. от 19.00 часа.

Всичко за неговата подготовка, можете да следите ТУК

Билети можете да закупите ТУК и ТУК.

Подобни статии

Top