Ансамбъл „Тракия“ покори публиката с репертоар отпреди 45 години

Забравени песни и танци оживяха отново на сцена

Забравени песни и танци оживяха отново на сцена 45 години след първата изява на ансамбъл „Тракия“ пред публика. Това се случи на специален концерт-спектакъл през изминалата вечер в Дом на културата “Борис Христов“, на който бе изпълнен репертоарът на състава от 5 септември 1975-а година. Поради епидемичните мерки и ограничения капацитет на залата не всички желаещи имаха възможност да се насладят на представлението възродило музика и хореография от близо половин век. По тази причина от ансамбъла обявяват дата в навечерието на Коледа, на която ще представят същата концертна програма пред публика.

Програмата започна с изпълнение на популярния танц „Куди“ по хореография на Кирил Дженев и музика на проф. Николай Стойков, който бе специален гост на събитието и по чиито спомени ансамбълът успява да възстанови голяма част от тогавашния репертоар. На сцената оживяха общо 13 произведения от всички фолклорни области. Представянето на песни и танци от различните райони на страната е една от запазените марки на състава още от първите му изяви в комбинация с богаството на костюмите, характерни за всеки район.

Бурни аплодисменти от публиката получиха песните „Добрице“, „Пиленце пее“ и „Донка на порти седеше“. Трите акапели, изпълнени от хора  на „Тракия“ под ръководството на диригента Цонка Димитрова, са от родопския, пазарджишкия и котленския край по авторска музика на К. Шопов, Кр.Кюркчийски и Ст. Мутафчиев. За пръв път от четири десетилетия се чуха и песните „Кажи, маро“ и „Мома Дойна“, но в изпълнение на мъжките вокали на оркестъра.

1 2

Подобни статии

Top