Ансамбъл „Тракия“ с концерт-спектакъл в навечерието на Цветница - DC news

Ансамбъл „Тракия“ с концерт-спектакъл в навечерието на Цветница

Програмата включва 14 музикално-танцови произведения

С празничен концерт-спектакъл ФА “Тракия“ ще зарадва своята публика в навечерието на големия християнски празник Цветница. Събитието ще се състои на 15 април от 19.00 часа в Дома на културата „Борис Христов“.

Заглавието e „Пролет в Тракия“, a програмата включва 14 музикално-танцови произведения, посветени на обредите и ритуалите след края на Великденския пост и очакваното Възкресение Христово. Традиционно артистите на „Тракия“ подготвят всяка година празничен концерт за своята публика преди великденските празници.

Тази година екипът на ансамбъла е подготвил две нови премиерни заглавия. Публиката ще чуе за пръв път поредицата музикални етюди „Великденски песни“. Обработката им е дело  на дългогодишния диригент в трупата – Димитър Христов, който понастоящем е диригент на Народния оркестър на БНР. Произведенията ще заинтригуват зрителите с подбора на фрагменти от различни песни от Тракия, събрани в едно.

Кулминацията на „Великденски песни“ е акапелно изпълнение на църковно-славянско песнопение.

Другото премиерно заглавие, което ще  бъде представено за пръв път, е разнообразие от ритми и движения, част от музикално -танцовото произведение „Слънцето трепти, зайода“. Танцът е разработка по фолклорни мотиви от пазарджишкия край. Музиката е на Петьо Кръстев, хореография – Антон Андонов. Върху двете премиерни заглавия екипът на ансамбъла работи последната половин година.

Публиката ще се наслади още на обичаните от всички „Гергьовден“, „Първомайски майсторлъци“, „Пролетен момински танц“, мъжкия танц „ Луди години“ и „Път през Тракия“.

 

Подобни статии

Top