Ансамбъл „Тракия“ възражда първата си изява отпреди 45 години

Екипът издирва записки и спомени на артисти, за да възстанови автентичната програма от 1975 година

Танци и песни, представени на пловдивската публика в далечната 1975 година възражда ансамбъл „Тракия“.

В продължение на половин година членовете на трупата издирват записки и спомени на артисти, които са участвали в първата публична изява, дала начало на творческото дълголетие на емблематичния ансамбъл. Резултатът ще бъде представен на специален концерт по повод 45-годишнината от първата премиера на ФА „Тракия“, датата е 8 септември, мястото – Дома на културата „Борис Христов“.

Публиката ще чуе и види произведения, непоказвани от четири десетилетия на сцена. Зрителите ще се върнат назад във времето с песните „Кажи, маро“ и „Мома Дойна“; възстановени са мелодиите на още две акапелни песни от пазарджишкия и котленския край по музика на композиторите Красимир Кюркчийски и Стефан Мутафчиев. В програмата са включени общо 13 фолклорни изпълнения, сред които и „Пловдивски кокони“ – един най-популярните танци от репертоара на ансамбъла.

ФА „Тракия“ заявява себе си на 5 септември 1975 година. Концертът на новосформирания тогава младежки фолклорен състав нсе очаквал с огромен интерес не само от публиката, но и от изявени фолклористи, разказват архивите. Организацията и изпълнението на авторската програма са били дело на основателя и художествен ръководител Кирил Дженев, както и на диригентите на хора и оркестъра – Стефан Мутафчиев и Николай Стойков. Художник е известният илюстратор и сценограф Нева Тузсузова. Те решават да подберат за премиерното представление авторски и неизпълнявани до този момент танци, песни и инструментали от различни области. Екипът си поставил нелеката задача да поднесе по новаторски начин фолклорното изкуство, съчетавайки концерт и спектакъл едновременно.

Още тогава танцът „Куди“, по едноименен обичай от град Съединение, печели сърцата на публиката и критиката.

Днес със задачата да възкреси песните и танците на своя баща и неговите колеги се е заела проф. Даниела Дженева, която е начело на ансамбъла вече 23 години. Отбелязването на годишнината от първата премиера на ансамбъла е резултат от нейните усилия като главен художествен ръководител, на диригента на хора Цонка Димитрова, на диригента на оркестъра Николай Паскалев, на хореографа Катя Личева и на главния балетмайстор Георги Карабахчиев.

Поради епидемичната обстановка входът за събитието на 8 септември е с покани. Капацитетът вече е изчерпан. От ансамбъла обаче уверяват, че специално за най-верните си почитатели ще бъдат обявени и други дати, на които ще бъде изпълнена същата концертна програма.

Подобни статии

Top