Антъни Иванов: Няма да стъпя на лагер на националния докато не се махнат тези хора

Сигурно ще ме накажат, но не искам заради тях да ме хванат с нещо, за което не съм виновен, покрепям изцяло Здравко, Благой и Светлозар

Един от най-добрите ни плувци в момента Антъни Иванов подкрепи за пореден път уличените в употреба на допинг трима национали – Здравко Баблаков, Благой Панайотов и Светлозар Николов. Той изрази увереността си в тяхната невинност и категорично заяви, че повече няма да стъпи на лагер на националния отбор докато това ръководство на плуването и треньорския щаб не подадат оставки.

Според Иванов не е изключено голяма част от плувците ни да потърсят реализация за друга държава.

Първоначално от федерацията обявиха, че тримата са вземали забранени препарати на своя отговорност. Тримата получиха безпрецедентна подкрепа, а практиките да се дават необозначени медикаменти в националния отбор стана публично известна.

Заради положителните проби плувците рискуват наказание между 2 и 4 години, което може да сложи край на кариерите им.

„Заставам зад тях. Момчетата нямат вина. Те не са знаели какво има в тези чашки. Аз лично винаги съм ги изхвърлял в кошчето, когато са ми били давани на лагери. От 2018 година се готвя в САЩ и не ходя на лагери, но тези чашки са отдавна. Момчетата са се предоверили. Сега четем много и знаем доста за възстановяването. Разговарях с лекарката на моя отбор в САЩ за този препарат станозолол и тя изрази учудване, защото според нея той не помага за плуването. Те са там не да вдигат щанги все пак.

Аз лично пия само витамини, защото мога да бъда проверяван от различни места. Давал съм поне 10 проби от кръв и урина. Честно казано, не знам как става манипулиране на допинг проби. Всеки път идват различни хора.

Относно даването на процент от премиите – да, това нещо беше написано в групата. Аз не съм бил на този турнир в Бургас, но всички бяха възмутени. За мен това е абсурдно, защото има предвидени премии за състезателите и треньорите. След избухването на скандала разговарях с баща си, който винаги е бил до мен. Ще участвам на европейското първенство през април. На лагер на националния отбор повече няма да стъпя, докато няма промяна в треньорския щаб. Няма да рискувам в олимпийската година в тялото ми да попадне нещо забранено.

Ако системата не се промени, смятам, че няма да съм единствения, който ще да потърси реализация в друга държава. Навсякъде другаде ръководството на съответната федерация вече щеше да е подало оставка, поне аз така смятам. Първите ми две години в САЩ бяха трудни за мен, но сега вече трудът ми се отплаща. Засега не искам да се местя, искам да представям България“, заяви пред bTV Антъни Иванов.

В същото време специалистката в гръбните дисциплини Екатерина Аврамова продължава да вярва, че хванатите с допинг момчета са невинни. През 2014 година Аврамова реши да се състезава за Турция, след като многократно счупи националните рекорди на България.

„Аз се спасих, бягайки и плувайки за друга държава, но ако така продължават нещата, в България ще си караме на станозолол“, заяви Аврамова, която потвърди, че и тя като останалите е практикувала порочната практика наложена от федерацията да се взимат хапчета в чашка.

Относно разкритията, че националният селекционер Кристиян Минковски е искал да получава по 30% от наградния фонд на плувците от националния отбор, тя заяви, че в нито една държава няма подобна порочна практика.

„С тези далавери и с тези „приятели на приятели“ нещата не стават. Искрено се надявам, че хората ще се събудят и ще поискат промяна“, заяви българката.

Източници: bTV, NOVA

Подобни статии

Top