Антимафиотите от ГДБОП играели на „добро-лошо ченге“ пред дилъри

Вземали подкупи и за неутрализиране на конкуренция

Прокуратурата разкри подробности за задържаните висши антимафиоти от ГДБОП.  Припомняме, че само преди дни бяха арестувани шефът на отдел „Противодействие на наркотрафика и разпространението на наркотици“ в ГДБОП и началникът на сектора в същата дирекция. Задържан бе и още един служител от вътрешното ведомство.

„Досъдебното производство е започнало този месец май. Беше установена организирана престъпна група, действала от 2018 г. до задържането им преди дни. Стигна се до безпрецедентни арести, на антимафиоти, свързани с престъпна дейност“, заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Недопустимо е държавни служители да използват позицията си, за да покровителстват престъпност“, допълни още тя.

„Участниците в групата са четирима, трима са от системата на МВР. Двама от тях заемат висши ръководни длъжности за борба с наркотиците. Те са били ръководители на всички служители на МВР, свързани с борбата с наркотиците. Задържаният служител на МВР е бил разузнавач първа степен. Четвъртият участник, несвързан с МВР,  е бил посредник за получаване на парите“, допълни още говорителят на главния прокурор.

„Дейността на групата е била в няколко направления – получаване на подкупи от групи за наркоразпространение и наркотрафик с цел да не се възпрепятства незаконната им дейност. Второто им направление е било получаване на подкупи за неутрализирането на конкуренти в наркопазара. Третото незаконно направление на арестуваните антимафиоти е било за предупреждаване на групите за предстоящи акции и разследвания“, разкри Сийка Милева.

Групата е била разкрита от лице, което през годините е било изнудвано и е давало подкупи на началника на сектор „Наркотици“ в ГДБОП, в размер от 5 до 10 000 лв. Същият е получавал информация кога, къде и как да се укрие, за да не бъде задържан от органите.

1 2

Подобни статии

Top