Антон Зингаревич - синът на руския милиардер и новата му авантюра в България - DC news

Антон Зингаревич – синът на руския милиардер и новата му авантюра в България

„Свободна Европа“ с разкрития за бизнеса и предишните начинания на руския бизнесмен

Какво би накарало един руски милиардер да прояви интерес към български футболен клуб, който е на ръба на фалита? Особено ако собствеността върху него е разделена между феновете и фирма в несъстоятелност.

Това вероятно се питат част от привържениците на пловдивския отбор „Ботев“, който мина през различни фази на оцеляване след бягството на бившия му мажоритарен собственик Цветан Василев в Сърбия през 2014 година, пише в свое журналистическо разследване „Свободна Европа“.

В момента клубът е в състояние на финансов колапс, но въпреки това ситуацията дава надежди на феновете. Първо, защото беше подновен ремонтът на клубния стадион „Христо Ботев“. И второ, заради пристигането на руския бизнесмен Антон Зингаревич в България. Той дойде в началото на декември и започна преговори за закупуването на отбора.

Засега изглежда неясно какво точно е накарало Зингаревич да прояви интерес към „Ботев“, но рязкото задвижване на реконструкцията на стадиона с държавни пари със сигурност е изиграло своята роля. Макар че е общинско, съоръжението е единственият примамлив актив на отбора, доколкото общината пое ангажимент да му го предостави за ползване след завършването на ремонта.

Кой е Антон Зингаревич?

Антон Зингаревич е на 39 години. В медиите в България се представя като „руски милиардер“. Информацията за собствената му дейност е противоречива и непълна, но за баща му и чичо му със сигурност може да се каже, че са милиардери.

Антон е син на Борис Зингаревич, който според руското издание на „Форбс“ има състояние от 1.2 млрд. долара и през 2020 г. заема 78-мо място по богатство в Русия. Борис развива бизнес заедно със своя брат близнак Михаил. И двамата са учили в Санкт Петербург и започват кариерите си там. „Златната кокошка“ в техния бизнес е „Илим груп“, която се занимава с целулоза и хартия. В началото на 1990-те години юридически съветник на братята е Дмитрий Медведев, който по-късно става премиер и президент на Русия.

Антон Зингаревич е известен не толкова с бизнес успехите си, колкото с проблемите, които създава на баща си и чичо си. Двете му публично известни начинания завършват с провал – придобиването на английския футболен отбор „Рединг“ и на „Енергостройинвест-холдинг“ (ЕСИХ). В първия случай Зингаревич оставя милиони дългове, а във втория дори му се налага да бяга от властите след обвинение за присвояване.

Аферата „ЕСИХ“

През 2012 г. Антон изненадващо купува ЕСИХ, която изпълнява редица държавни поръчки за строителство в енергетиката. Според руски медии покупката е на стойност 70 млн. долара.

През 2016 г. обаче Зингаревич е обвинен, че е отклонил 2.5 милиарда рубли (близо 100 млн. долара) от банките МТС и „Глобекс“. Енергийните фирми на Зингаревич са кандидатствали за кредити, но според обвинението са използвали фалшиви документи, парите са били отклонени, а накрая ЕСИХ е била обявена в несъстоятелност.

По време на делото прокурорите твърдят, че генералният директор на ЕСИХ Константин Шишкин и собственикът Антон Зингаревич са изнесли парите в чужбина, а с част от тях са купили московския хокеен отбор „Атлант“. Шишкин е осъден на четири години, а Зингаревич е обявен за издирване. През 2019 г. има преразглеждане, прокурорите изненадващо се отказват от обвиненията си и делото е прекратено.

Авантюрата „Рединг“

През 2012 г. Антон е на 30 години и изненадва медиите във Великобритания, като се представя за новия собственик на 51 % от футболния клуб „Рединг“. Тогава „Рединг“ е във Висшата лига. Обявената цена на сделката е 25 милиона паунда.

Зингаревич често е на трибуните на отбора, придружаван от съпругата си Екатерина Доманкова, бивш модел на Victoria’s Secret от Беларус. В Англия той се чувства в свои води, защото там е завършил и средно, и висше образование.

В края на сезона обаче „Рединг“ изпада от Висшата лига, Зингаревич започва да изпитва затруднения с финансирането и през 2014 г. продава дела си за 1 паунд на индийски милиардер, който поема и натрупаните дългове от 38 милиона паунда. Според британските медии бащата Борис често е помагал за покриване на част от разходите на отбора.

Кой е продавачът?

На фона на досегашните му бизнес начинания остава мистерия с какво моментното катастрофално състояние на пловдивския футболен отбор „Ботев“ е привлякло интереса на Антон Зингаревич.

Според данни, изнесени през октомври от едноименното сдружение на феновете, клубът дължи на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) 26 млн. лв., за които са заведени серия съдебни дела от синдиците на банката.

Отделно от това, 39 % от акциите му все още се държат от една от фирмите на Цветан Василев, през която той управляваше „Ботев“ – ТЦ-ИМЕ. Дружеството е в производство по несъстоятелност от 2015 г. и вече направи няколко неуспешни опита да продаде дяловете си в отбора на търг, а последната искана цена за тях беше 110 470 лв.

След 2015 година 60 % от клуба минаха в ръцете на производителя и търговец на горива с фирмата си „Инса ойл“ Георги Самуилов. През лятото на 2020 година Самуилов върна акциите на привържениците. Последната информация за този пакет излезе на 7 януари – клубът съобщи, че сдружението на феновете е овластило управителния съвет на „Ботев“ да го прехвърли на фирма на руснака. Коя е компанията и при какви условия ще се случи прехвърлянето обаче все още не е уточнено.

„Кратка, неофициална, опознавателна среща“

Действията на държавата и общината около подновяването на ремонта на стадион „Христо Ботев“ обаче подсказват, че управляващите са възприели за свой приоритет завършването на съоръжението. Предвидените към стадиона търговски площи биха били един от най-сигурните източници на приходи за евентуалния бъдещ собственик на клуба наред с развитието и продажбата на играчи. Второто обаче би отнело повече време.

Първите публични информации за интереса на Антон Зингаревич към пловдивския отбор съвпадат с процедурата по обществената поръчка на общината за довършване на ремонта на стадиона на стойност близо 44 млн. лв. Тя беше спечелена през декември от обединение между компаниите ПИМК и „Валмекс“. Процедурата направи впечатление със скоростта, с която беше обявена, разгледана и приключена – малко повече от 4 месеца, което не е типично за други подобни поръчки на общината.

Пловдивският кмет Здравко Димитров разгледа през декември реконструкцията на ст. „Христо Ботев“
В отговор на запитване от Свободна Европа оттам потвърдиха, че ще предоставят реновирания стадион за ползване на „Ботев“ чрез концесия или под наем чрез търг или конкурс, но това ще бъде решено от Общинския съвет след приключването на ремонта. Засега фирма на Зингаревич не е декларирала официален интерес да ползва съоръжението, но кметът Здравко Димитров е имал „кратка, неофициална, опознавателна среща“ с руснака, заявиха от общинския пресцентър.

Съобщение за срещата между кмета и руснака беше публикувано на сайта на общината на 2 декември. Двамата са се видели в дома на Димитров, защото 5 дни по-рано кметът е претърпял операция на раменната кост.

Кметът и руският бизнесмен са обсъдили „как върви дострояването на стадиона и кога ще бъде готов“. „Оптимист съм, че с идването на такива спонсори „Ботев“ ще се върне там, където е мястото му“, е казал Димитров след „запознанството си с младия милиардер“.

Кой ще плаща сметките?

Евентуалното влизане на Зингаревич в „Ботев“ обаче няма да се случи без помощ от привържениците и местния бизнес. Сдружението на феновете, което вече реши да прехвърли на неназована фирма на руснака 60-те си процента от акциите, успоредно с това започна и кампания по събирането на пари за закупуването на пакета от 39 %, собственост на ТЦ-ИМЕ.

Отделно от това, Зингаревич е поставил условие местният бизнес да осигурява по 300 000 лв. месечно за издръжката клуба, за да дава той още 600 000 лв., коментира източник на Свободна Европа от ръководството на „Ботев“.

Няколко компании са готови да подпомогнат „Ботев“. Сред тях са фирми на Георги Самуилов, Георги Гергов и Сава Чоролеев.

Потвърждение за това искане на руснака се появи в пловдивските медии в първите дни на годината. Редица сайтове съобщиха, че няколко компании са готови да подпомогнат бюджета на отбора за 2021 г. под формата на договори за реклама. Сред тях бяха спечелилата поръчката за ремонта на стадиона ПИМК, „Инса ойл“ на Георги Самуилов, „Международен панаир Пловдив” на Георги Гергов, „Гранд хотел Пловдив“ на Сава Чоролеев и други.

Междувременно преговорите със Зингаревич продължават в условията на пълна секретност, след като по Коледа той за кратко ги замрази заради теч на инфорамция от феновете. „Към медиите гледаме да сме много отворени, но [представителите на Зингаревич] изключително много държат на тези неща. Ще вземат при проваляне на преговорите да ни обвинят нас“, обясни пред Свободна Европа Радослав Кошински по повод отказа си да коментира предстоящата сделка.

Без отговори останаха и няколко въпроса на Свободна Европа, изпратени до ПФК „Ботев“ – коя е фирмата на Зингаревич, която ще вземе пакета с акции от феновете, кой води преговорите за закупуване на клуба от името на руснака и участва ли в тях Георги Самуилов.

Не успяхме да се свържем със самия Зингаревич. На 8 януари в „Ботев“ пристигна нов треньор – това е босненецът Азрудин Валентич, който досега е работил във втородивизионния датски „Фремад“. Според медиите в Дания отборът е собственост на фамилията Зингаревич.

Дори и при тоталната липса на конкретика около появата на руския бизнесмен в България обаче, очевидно е, че в подготовката на евентуалната бъдеща сделка директно и индиректно са замесени държавата, общината и местният бизнес.

Снимки: reuters, община Пловдив, botevplovdiv.bg

Подобни статии

Top