Антоновден е! Празнуват ковачите и ножарите, не подхващайте никаква работа днес!

Православната църква почита днес Св. Антоний Велики.

Той се родил около 251 година в в египетско село близо до Йераклеопол. Родителите му били богати християни. Получил добро образование, а възпитанието, което придобил от своите родители повлияло дълбоко за сформирането на неговите християнски убеждения и светоглед.

Той избягвал светските суети, предавал се на духовни размишления и дейности. След като родителите му починали, той продължил да следва избрания доброволно от него начин на живот.

20-годишният младеж бил дълбоко впечатлен от евангелския разказ за богатия юноша, на когото Христос казал да продаде имота си, за да спечели съвършенството към което се стреми.

Затова Антоний раздал своето имущество и се заселил недалеч от града, където заживял като монах, а по-късно се заселил в една пещера-гробница, където живял много време сам. Хранел се само с хляб и вода, борел се с изкушенията и така прекарал над 20 години в Египетската пустиня.

Като побеждавал природата си, св. Антоний бил удостоен с дара на чудотворство, прозорливост и лечителство, с което придобил широка известност. При него идвали болни и страдащи хора, с които беседвал с часове. Славата му растяла и дори император Константин го почел с писмо.

Преподобни Антоний Велики преживял до 105-годишна възраст,

като запазил телесното си здраве и сила. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес, като излязъл в Александрия в открит диспут с еретиците и ги победил. Успехът му е наречен „тържество на християнството“.

1 2

Подобни статии

Top