Апелативният съд : Бизнесменът Тодор Неделчев ще лежи 2 г. и 6 м. заради убития колоездач

Според магистратите алкохолният бос би могъл да предотврати тежкия пътен инцидент

Пловдивският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на бизнесмена Тодор Неделчев от две години и шест месеца лишаване от свобода, както и за лишаването му от право да управлява МПС за срок от 3 години и 6 месеца.

Той е признат за виновен от Пловдивския окръжен съд за това, че  на 13.07.2017 година, в Пловдив на кръстовището на ул. „Авксентий Велешки“ и ул. „Велико Търново“ при управление на товарен автомобил „Нисан Навара“ по непредпазливост, е причинил смъртта на 87-годишен мъж. Дядото управлявал велосипед, натоварен с 9 литра прясно мляко в бутилки. Когато пресичал улицата, той е бил блъснат от автомобила на подсъдимия.

Присъдата на Окръжен съд – Пловдив е била обжалвана от адвоката на алкохолния бос като неправилна, незаконосъобразна и необоснована. Жалба са подали и близките на загиналия възрастен мъж, които смятат наказанията  за занижени и се иска тяхното увеличаване.

Апелативните съдии смятат, че при своевременна реакция на подсъдимия Неделчев, произшествието е могло да бъде предотвратено. Той е имал техническа възможност да го избегне чрез безопасно екстрено спиране, ако в момента в който е реагирал, се е движел със скорост по-малка от 32 км/ч. Имал е техническа възможност да избегне удара чрез спиране със скоростта, с която се е движел, при своевременна реакция и задействане на спирачната система с максимална интензивност, ако е реагирал на разстояние 29,68 м или повече /опасната зона за спиране + 1 м/.

Съдебният състав споделя виждането на първоинстанционния съд, че горното нарушение на правилата за движение по пътищата, допуснато от подсъдимия, е в пряка причинна връзка с настъпилия вредоносен резултат.

Решението на Апелативния съд не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд.

Снимка: plovdiv24.bg

Подобни статии

Top