Апелативният съд екстрадира терорист, търсен от турските власти

съдебна палата

Отпечатъците му били върху бомба, открита на пътека край град, в близост до Ирак

Пловдивският апелативен съд потвърди решението на Хасковския окръжен съд за екстрадиране в Турция на 36-годишния гражданин на Киргизстан Рустем Юзбаши.

От 2007 година той е издирван от турските власти за  „членуване във въоръжена терористична организация“ и „нарушаване на единството и териториалната цялост на държавата“. По данни от турската прокуратура  през март 2007 година спецчастите са обезвредили взривно устройство на пътека край град, намиращ се близо до границата с Ирак. Върху бомбата са намерени два отпечатъка на Юзбаши, а освен това той е посочен от задържани членове на терористичната организация, като член на групата.

Престъпленията, за които се иска екстрадирането на лицето, са тежки и са наказуеми с лишаване от свобода до 30 години в Турция, а в България от 15 до 20 години лишаване свобода, доживотен затвор и доживотен затвор без замяна.

Турция иска екстрадицията на киргизстанец, бил терорист

Турската страна е дала гаранции, че Рустем Юзбаши, ще бъде съден в Турция само за престъпленията, за които е издирван, като в делото няма доказателства, че ще бъде преследван заради кюрдския му произход.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Подобни статии

Top