Апелативният съд остави зад решетките Иво Даскалов

Имало достатъчно доказателства за съпричастността му към извършеното престъпление

Пловдивският апелативен съд остави в ареста Иво Даскалов – Лудия, който е обвинен в отвличането на Фарук Манаф, като към отвлеченото лице е проявена особена жестокост, а деянието е извършено от четирима души, сред които бившият началник на Трето РУ на МВР в Пловдив Самуил Хаджиев и негов служител полицай Атанас Качаков.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години или доживотен затвор, както и конфискация на част или цялото имущество на виновния.

Апелативните магистрати прецениха, че определението на Окръжен съд – Пловдив, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Даскалов, е законосъобразно и обосновано. Налице са данни за извършеното деяние, които се откриват в показанията на пострадалия Фарук Манаф и на задържания Даниел Димитров, които са достатъчно, за да се направи обосновано предположение за съпричастност на  Даскалов към деянието, за което му е повдигнато обвинение.

Според съда при мярка, различна от задържане под стража, има опасност Иво Даскалов да извърши престъпление. Тази опасност произтича от лошите му характеристични данни, тъй като е осъждан два пъти до сега, както и от механизма на извършване на отвличането.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

Припомняме, че Даскалов бе задържан веднъж заради причинената от него катастрофа на околовръстното шосе на Пловдив, при която загинаха трима мъже. Тогава апелативният съд го освободи под гаранция от 20 000 лв., но последваха протести на близки и приятели на загиналите пред Съдебната палата в Пловдив.

Самият Даскалов беше в тежко състояние в болницата след катастрофата. Впоследствие обаче стана ясно, че и той е участвал в отвличането на Манаф, за което бяха обвинени Атанас Качаков и още двама цивилни.

Съдебното заседание се проведе чрез видеоконферентна връзка между ареста, където се намираше обвиняемия и съда, където бяха съдебният състав, прокурорът и защитниците.

Подобни статии

Top