Апелативният съд отказа да замени доживотната присъда на убиец и изнасилвач с по-лека

Людвик Толумов вилнял из региона, заедно с друг бивш затворник – Иван Серафимов – Сладкото

Пловдивският апелативен съд отказа да замени „доживотната присъда“ на Людвик Толумов с наказание от 30 години „лишаване от свобода“. Той излежава наказание за серия престъпления, извършени през 2000 година.

Толумов е признат за виновен от Пловдивския окръжен съд за извършване на пет престъпления – грабеж придружен с убийство и опит за убийство, друг грабеж, изнасилване, противозаконно отнемане на автомобил и унищожаване и повреждане на чужда вещ.

Людвик Толумов е подал жалба чрез адвоката си в Пловдивския окръжен съд с искане „доживотната му присъда“ да бъде заменена с „лишаване от свобода“ от 30 години. Окръжният съд оставя без уважение молбата на осъдения и той обжалва пред Апелативен съд- Пловдив.

Апелативните магистрати са съобразили, че Толумов изтърпява наказание „доживотен затвор“, което му е било наложено с влязла в сила на 4.08.2006 г. присъда. За да се извърши замяна на „доживотен затвор“ с 30 години „лишаване от свобода“ е необходимо осъденият да е изтърпял най-малко 20 години от наказанието „доживотен затвор“.  Според апелативните съдии това условие не е налице, тъй като престоят на Толумов в затвора не е надхвърлил 20 години. Липсва формалната предпоставка за иницииране на замяна на наказанието, казва съдът. Според него правилно и законосъобразно Пловдивският окръжен съд е приел, че не са налице предпоставките за замяна на „доживотния затвор“ с наказание „лишаване от свобода“ от 30 години.

Определението на Апелативните магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване.  Според закона осъденото лице може да направи ново искане за замяна на наказанието „доживотен затвор“ не по-рано от две години, след постановения сега отказ на съда.

Толумов, който е от Дуванлий, бил осъден през 2003-та година на доживотен затвор.

Той и съучастникът му Иван Серафимов (от същото село) нападнали и убили през 2000-та година 20-годишен младеж, който бил с любимата си, а момичето било пребито, изнасилено от двамата и многократно намушкано с нож, но все пак оживяло и разпознало убийците. По-късно нападали хора по пътищата и магистралата, изнасилвали и убили двама немски туристи. Започнали да ги издирват дори от Интерпол. Накрая Людвик Толумов убил и авера си – с прякор Сладкото.

Снимка: „Марица“

Подобни статии

Top