Апелативният съд потвърди доживотната присъда на Караджов за убийството на родителите му

Според съда убийството е извършено с користна цел

Апелативен съд – Пловдив потвърди наказанието „доживотен затвор“ за бившия полицай Венцислав Караджов, постановено от  Пловдивския окръжен съд.   Подсъдимият В. К. е признат за виновен в това, че на 15.05.2016 г. в гр. Пловдив умишлено е умъртвил повече от едно лице – майка си Божура Караджова и баща си Цветан Караджов, като убийството е извършено предумишлено, с особена жестокост и с користна цел.

Срещу постановената присъда е постъпил протест от Апелативна прокуратура – Пловдив с искане да бъде изменена, като на подсъдимия бъде наложено наказание „доживотен затвор без замяна“. Срещу присъдата са постъпили и жалби от подсъдимия и от неговия защитник, като се иска да бъде постановена нова присъда, с която В. К. да бъде признат за невинен и оправдан по повдигнатото му обвинение.

Пловдивският апелативен съд прецени, че протестът и жалбите са неоснователни.

Престъплението извършено от Караджов е предумишлено, което се установява от заключението на компютърно-техническата експертиза, изследвала неговия преносим компютър. В паметта за посещаваните интернет сайтове е видно, че е била търсена и четена информация за отровни гъби, кога е възможно отравяне на човек с отрова за мишки, отравяне с живак, информация за отравяния през кожата, видове отрови, киселини, отравяне чрез вдишване и пр. Датите на търсената информация съответстват на показанията на свидетели за засилена ексалация на напрежението между подсъдимия и родителите му след образуването на прокурорска преписка срещу Венцислав Караджов, както и в периода след постановяване на съдебния акт на Окръжен съд – Пловдив за отхвърляне на иска му за собственост на имот, част от имота на родителите му, както и на записа на разговор, изготвен от самия подсъдим, между него и майка му. От него се установява, че подсъдимият е заплашвал с пистолет родителите си.

Търсил в Интернет информация за различни способи за умъртвяване

От посочените доказателства, се казва в мотивите на Апелативния съд,  следва изводът, че от словесни заплахи подсъдимият е преминал към подготовка за убийство на своите родители. Именно във връзка с тази подготовка, той многократно е търсил в Интернет информация за различни способи за умъртвяване, като е искал да избере най-сигурния и най-безопасния, с оглед неразкриване на извършителя на убийството.

1 2

Подобни статии

Top