Апелативният съд също оправда проф. Симеон Василев, проф. Банков ще плаща 5 бона глоба

4 бона ще плаща помагачът на Банков Димитър Димитров

Апелативният съд промени присъдата на професор Николай Банков от УХТ за взет подкуп от условна, на административно наказание – глоба в размер на 5000 лв., съобщиха от Съдебната палата. С решение от днес състав на Пловдивския апелативен съд измени присъдата, постановена от Окръжния съд, с която Банков и другият подсъдим – Димитър Димитров, който е служел за посредник, бяха признати за виновни в извършване на престъпление по чл. 301 ал.2 НК.

Оправдателна присъда за професора от УХТ поиска защитата му в Апелативния съд

Припомняме, че проф. Банков бе съден за това, че на 11.05.2017 г. като длъжностно лице и извършител, в съучастие с Димитров като помагач, е поискал 600 лв. от двама студенти от Университета по хранителни технологии – Пловдив, за да наруши службата си и ги е изпитал извън мястото на провеждане на изпита, като им предоставил предварително изпитните задачи и техните решения, поставяйки им положителни оценки. Първоинстанционният съд им бе наложил съответно 2-годишна условна присъда за проф. Банков и година и половина – за Димитров, плюс глоби.

Апелативният съд прие обаче, че в случая не е осъществено престъплението  искане на подкуп по чл. 301 ал. 2 НК, понеже проф. Банков, въпреки че е хабилитиран преподавател в университета, няма качеството на длъжностно лице. Така обвинението срещу него бе променено в недлъжностен подкуп, подпомогнат от Димитров. Така наказанието на Банков бе променено на глоба от 5000 лв., а помагачът ще трябва да заплати глоба в размер на 4000 лв.

Решението на Апелативния съд е окончателно.

Също с решение от днес друг състав на Пловдивския апелативен съд потвърди оправдателната присъда на Окръжния за другия професор от УХТ, обвинен в подкуп – Симеон Василев, както и на Димитър Димитров и Петьо Колев като негови помагачи.

Професор от УХТ невинен, нямало доказателства да е искал подкуп от студенти

Това решение подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.

Подобни статии

Top