Ара Маликян – любимецът на Алмодовар и Саура, с концерт в Пловдив (ВИДЕО)

Знаменитият цигулар свири на 19 март под тепетата

„Ара излъчва благородство и уникална харизма. Не го познавах, преди да го гледам в едно телевизионно предаване за млади таланти. Бях впечатлен, а когато се запознахме, се оказа още по-прекрасен човек. Когато хване цигулката и засвири, се потапя в музиката и нищо повече не го интересува. Той е нетипичен и виртуозен музикант, който си заслужава да бъде слушан отново и отново“. Така говори големият испански режисьор Карлос Саура за Ара Маликян, като го снима в последния си филм „Хота: Отвъд Фламенкото“.

Друг гигант на испанското и световно кино – Педро Алмодовар, също избира цигулката на Ара да звучи в неговите филми. Арменецът свири в саунтрака на едни от най-красивите филми за любовта „Говори с нея” (2002) и „Лошо възпитание“ (2005). Не само защото е безспорен виртуоз, но и защото  цигулката му носи особена чувственост, душа и емоция.

“Говори с нея” – музика Алберто Инглесиас:

 

Маликян е любимец на испанските режисьори. Характерът на цигулката му може да се чуе във филмите на Мигел Абаладехо, Манане Родригес и Емилио Арагон.

Ара е бежанец, емигрант и пътешественик. Тръгнал от Ливан, живял в Германия и Великобритания, но избира Испания за свой дом. Като че ли усеща горещия й дух най-близо до своята емоционалност. И така вече 20 години участва в културния й живот със своя неповторим колорит.

Цели седем години той е концерт-майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид. Работи с известни испански музиканти. Свири с фламенко китариста Хосе Луис Монтен и с култовите „Чамбао”.  И в последния си албум „Royal Garage” отделя почит към испанските ритми и тангото в колаборация с  Андрес Каламаро и Енрике Бънбъри.

Royal Garage – El Extranjero feat. Enrique Bunbury

 

В Испания Ара Маликян гради дом и семейство, като избира за своя спътница красивата актриса и режисьор Наталия Морено. Двамата имат син Кайро, който вече е на 5 години.

А испанците толкова харесват и почитат своя цигулар, че наскоро удостиха с най-престижните си кино награди Goya и Forque филма „Живот между струните”, посветен на необичайната му съдба и заснет от съпругата му Морено. „Ара е цяла една вселена”, казва тя в интервю. А който е бил на негов концерт, се убеждава в това.

Концертът на Ара Маликян в Пловдив е на 19 март, в зала С.И.Л.А. Билети се продават в системата на Ивентим и на касата на залата.

Източник: BG Sound Stage

Подобни статии

Top