Арбитражът потвърди служебната победа на Академик в Ботевград

Пловдивчани с шансове дори за първото място в редовния сезон 3 кръга преди края му

Арбитражната комисия при БФБ потвърди решението на генералния мениджър и комисията по контестациите на НБЛ за служебна загуба на Балкан в мача от 1 февруари срещу Академик Бултекс 99. Арбитражът се събра след подадена жалба от страна на президента на „зелените“ Михаил Михайлов.

След разглеждане на всички представени документи, АК постанови, че решението на генералния мениджър на НБЛ и комисията по контестации на лигата от 2 април за налагане на служебна загуба на Балкан в мача е „правилно и законосъобразно“.

„Да се приеме за вярно предложението от жалбоподателя тълкуване на разпоредбите на чл. 74 относно това, че изискването се отнася за общо един състезател от двата отбора присъстващ на терена би означавало да се допусне съществено противоречие с правната, житейската и най-вече със спортно-състезателната логика, която е, че изискването се отнася за всеки един от отборите поотделно. Противното би поставило състезаващите се отбори в не равнопоставени условия, при които треньорите на двата отбора следва да влизат в предварителни договорки относно състава на водените от тях отбори или пък заявилият по-рано смяна отбор да бъде облагодетелстван за сметка на другия отбор. Подобно тълкуване е превратно и не съответства на спортсменската етика, каквато Българска федерация баскетбол приветства и насърчава“, се казва в аргументацията на АК.

До казуса се стигна, след като в игра за ботевградчани за секунда влязоха петима играчи, които нямат право да играят за националния отбор. Академик Бултекс 99 подаде контестация, която бе уважена, а след вчерашното решение на АК вече загубата на Балкан е официална.

В класирането ботевградчани са с 16 победи и 5 загуби, но с точка по-малко от Левски Лукойл, който е със същия актив, именно заради служебната загуба. С по 16:6 са Рилски спортист и Академик Бултекс 99. До края на редовния сезон остават три кръга.

Подобни статии

Top