Арестуваха Батаклиев-младши, пробвал да даде 30 лв. на полицаи

Общо трима шофьори са арестувани заради предложени подкупи на полицията вчера

Бързо производство за опит да подкупи полицай е образувано срещу сина на бившия шеф на общинското транспортно дружество „Градски транспорт“ Ангел Батаклиев – Красимир. 31-годишният водач бил спрян за проверка в центъра на Пловдив снощи – 25 март, в 19.30 ч., на бул. „Цар Борис III Обединител“.  Той бил зад волана на лек автомобил „Мерцедес“.

Батаклиев-младши не носел в себе си документ за самоличност и шофьорска книжка. Освен това мерцедесът не бил застрахован със задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. В опит да избегне глобата за извършените нарушения по Закона за движение по пътищата и Закона за българските документи за самоличност, младият мъж дал подкуп в размер на 30 лева на проверяващите го полицаи. Те обаче не взели парите, а младият мъж бил задържан. От полицията уточниха, че има 21 акта и 26 фиша за нарушения. Младият мъж е арестуван за 24 часа и впоследствие освободен под парична гаранция.

Още двама шофьори са задържани за подкупи по бързи производства на Окръжната прокуратура, съобщиха оттам.

Отново вчера, 25 март 2021 г., край гр. Пловдив, близо до 133-я километър на автомагистрала „Тракия“,  полицейски служители спрели за проверка товарен автомобил, управляван от 45-годишен водач.  Установено било, че светлините на превозното средство не са включени, а на стъклото нямало стикер за задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. В опит да избегне административно-наказателната отговорност за извършените нарушения, тираджията пуснал банкнота от 20 лева през отворения прозорец на полицейската кола.

Също вчера на Околовръстния път за Асеновград полицаи спрели лек автомобил, марка  „Фолксваген“, управляван от 43-годишен водач. Той се движел в забранения участък, където в момента се извършвал ремонт.  Установено било, че превозното средство не е преминало  задължителен годишен технически преглед. За да не бъде санкциониран от полицейските служители, водачът предложил подкуп от 40 лева.

И в тези два случая униформените не взели парите, но задържали нарушителите за 24 часа. По случаите се извършват действия по разследването под ръководството на наблюдаващ прокурор.

От началото на годината до момента под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив са образувани общо 20 наказателни производства за  предложени подкупи на полицейски служители при ОД на МВР – Пловдив от водачи на МПС – нарушители. За сравнение, през 2020 г. тези дела са били общо 18 за цялата година.

Наказанието, предвидено от закона по чл. 304а от Наказателния кодекс, е лишаване от свобода до 10 години и глоба до 15 000 лева.

Подобни статии

Top