Арестуваха бивш президент на Ботев (Пловдив)

Иван Джиджев е обвинен в длъжностно присвояване от КТБ и в пране на пари

Бившият президент на ПФК Ботев и баскетболния клуб „Левски“ Иван Джиджев е бил арестуван заради обвинение в улесняване на длъжностно присвояване от КТБ и пране на пари, съобщава „24 часа“.

Джиджев бе назначен да управлява „жълто-черния“ клуб от бившият мажоритарен собственик Цветан Василев през май 2014 г. Той докара в Коматево за спортен директор бившият национален селекционер и треньор на Локомотив Пловдив Димитър Димитров (Херо). Херо обаче бе на поста само седмица и напусна след избухналия скандал в КТБ.
След напускането на Херо и тогавашния треньор Станимир Стоилов, Иван Джиджев назначи легендата на българския футбол Любослав Пенев. Джиджев напусна ПФК Ботев на 7 юли 2014 г.

Джиджев е един от свидетелите по централното дело за фалита на Корпоративна търговска банка. Прокуратурата твърди, че бившият спортен мениджър е изтеглил „привиден“ и необезпечен кредит от КТБ в полза на фирмата си „Велдер Пропъртис“, с което е „улеснил длъжностно присвояване“ от страна на изпълнителния директор на банката Александър Пантелеев и на бившия директор „Кредитиране“ Георги Зяпков, съобщава правният сайт „Де Факто“.

Джиджев е подведен под отговорност и за това, че е получил „9 милиона лв. повече, отколкото са му трябвали“, което е навело прокуратурата на съмнения за пране на пари.

Самият кредит на Джиджев е погасен, става ясно от информацията.

Обвиняемият е задържан в неделя (7 юли), но във вторник е пуснат на свобода от Апелативния съд на основание на това, че от представените доказателства не може да се направи обосновано предположение за извършено престъпление.

Подобни статии

Top