Арестуваха двама бандити, извършили дръзки грабежи в Пловдив, единият е пожарникар

Грабежите са извършени в периода 2013-2014 година

Пожарникар и негов съучастник са извършили поредица от 7 дръзки въоръжени грабежи на територията на Пловдив и областта. Това съобщи днес пред журналисти окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов на нарочен брифинг. Грабежите са извършени в периода 2013-2014 година, като към този момент служителят на пожарната все още не е работел там.

Случаят е разкрит, след като единият от двамата съучастници, е бил арестуван за грабеж преди два дни, разказа Румен Попов. Младият мъж си признава за този грабеж, но впоследствие признава и за извършени още 5 грабежа от него, в съучастие с още един млад мъж. Разкриването му тръгнало от разследването на въоръжен грабеж от две лица, използващи маска тип „боне“, каквато се използва от пилотите на Формула 1 или картинг пистите. Този грабеж е бил извършен в денонощен магазин в Пловдив в през 2013 година. След редица действия по спряно досъдебно производство на Районна прокуратура Пловдив се установява кой е извършителят, разказа окръжният прокурор. Междувременно той е задържан и признава за друг грабеж.

„Предприети бяха активни издирвателни действия и в рамките на 48 часа бяха разкрити общо седем въоръжени грабежа, извършени по идентичен начин от две  лица – същият този обвиняем, а впоследствие вчера е задържан, а днес вече има повдигнато обвинение и вторият обвиняем. Двамата са извършили съвместно пет въоръжени грабежа по един и същи начин най-вече на денонощни магазини и бензиностанция в пловдивското село Кадиево. 

Вторият арестуван е извършил други два въоръжени грабежа с пистолет и маска, която е открита от разследващите.

И двамата са направили пълни самопризнания, открити са редица веществени доказателства, извършени са множество процесуално-следствени действия – огледи, претърсвания и изземвания, както разпити на свидетели. Установени са всички техни шофьори, използвани за грабежите, тъй като те са действали интензивно, в рамките на година и половина към онзи момент“, каза още Попов.

Двамата са направили пълни самопризнания

Той подчерта, че арестуваният вчера е пожарникар, но не е работил в системата на пожарната и МВР по време на извършване на грабежите. Той е започнал работа като огнеборец в Трета пожарна в Пловдив през 2015 година и оттогава досието му е чисто. Според БЛИЦ младият мъж се казва Иван Тотев и е от Златитрап, а другият бандит е Борис Л.

Според наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура Пловдив Георги Гешев, двамата млади мъже са съответно на 30 и 29 години. Към момента на извършване на грабежите те са били на 22-23 години. На двамата са повдигнати обвинения по чл. 199 от Наказателния кодекс – за извършване на грабежи след предварително сговаряне. Предвиденото от закона наказание за тези престъпления е от 5 до 15 години затвор и конфискация на до 1/2 от имуществото.

Сумите, които са обирали бандитите, са били малки – оборотът на съответните търговски обекти към момента на грабежа. Общо от седемте грабежа двамата са задигнали около 2400 лв. Някои от търговските обекти са се намирали на бул. „България“, ул. „Младежка“ и др.

„Схемата е една и съща – единият влиза в магазина маскиран и с пистолет, заплашва продавача, взема оборота и се оттегля. Другият го чака отвън с мотор. Двамата са използвали два нерегистрирани мотора, а последният грабеж е от 2014 година“, поясни прокурор Гешев.  И двамата са направили пълни самопризнания.

Грабежите са извършени при условията на конспиративност

„Случаите нямат много общи белези, затова, когато са ставали на територията на различните Районни управление в Пловдив, не са били свързани. Двамата са действали при условията на конспиративност, ползвали са различни шофьори – трима души, които са разпитани като свидетели. Шофьорите са ги карали до определени места, оставяли ги до ъгъла, после ги вземали, но не са знаели за грабежите. Отделно са използвали и моторите“, уточни окръжният прокурор Румен Попов.

Той беше категоричен, че при условията на добра координация, слушане между оперативни служители, прокурори, наблюдаващи, разследващи и следователи, като работят в условията на екипност, резултатите безспорно са добри.

Попов предупреди, че по всяко едно престъпление, макар и да е изминал дълъг период от време, продължава да се работи, дори наказателното производство да е спряно.

„Всеки, който е извършил престъпление, не бива да бъде спокоен, че в рамките на 4-5 години и повече, няма да получи своето възмездие“, категоричен беше Румен Попов. Той напомни, че  неслучайно в последните десетина години са разкрити дузина случаи на убийства по т.нар. „студени досиета“, извършени преди 15, 10 или 5 години.

Двамата грабители са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Подобни статии

Top