Арестуваха двама горски за незаконна търговия с дърва

Двамата са държавни служители

Длъжностни лица от Държавно горско стопанство във Велинград са арестувани за незаконна търговия с дървесина, съобщи пресцентърът на МВР. Задържането на двамата държавни служители е резултат от активните действия на полицаи от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР-Пазарджик за противодействие на престъпления, свързани с горите, уточняват от ведомството.

Преди няколко дни органите на реда установили незаконна товарна дейност от временен склад на сечище, чиято експлоатация е спряна още миналата година. Сечището и горският масив са общинска собственост и добивът в този район е преустановен.

В хода на работата по случая икономическите полицаи установили извършителите – служители на Държавно горско стопанство във Велинград, на  41 и на 50 години. По първоначална информация те са организирали превоз на общо 24 куб. м иглолистна дървесина за огрев, взета от временния склад на нефункциониращото сечище.

Изяснено е, че данните в издадения превозен билет не отговарят на реалните. Транспортът е извършен с камион, чийто водач доставил дървата на място, различно от описаното в превозния билет. Той взел парите от клиента и след като си удържал сума за транспортните разходи, предал остатъка на двамата горски служители.

В хода на разследването са осъществени  разпити на свидетели, огледи на местопроизшествията. Образувано е досъдебно производство. Действията продължават под наблюдението на Районната прокуратура в курортния град.

Междувременно служителите от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ извършили проверки на фирми за преработка на дървесина, функциониращи на територията на Пещера. Инспекциите са осъществени съвместно с представители на ТДНАП-Пловдив, Регионалната дирекция по горите и Дирекция „Инспекция по труда“ в Пазарджик.

В една от фирмите съвместният екип констатирал разлика в наличностите  на дървесина между водещите се в електронния дневник и реално съхраняваните в склада. Установена е и липса на задължителното за обекта фискално устройство, за което инспекторите от приходната администрация са съставили акт за установяване на административно нарушение.

Подобни статии

Top