Арестуваха иманяр в Хисарско (СНИМКИ)

В жилището на 38-годишния мъж в село Кръстевич са открити артефакти и металдетектор

Множество старинни монети и артефакти са открити при спецакция в хисарското село Кръстевич, съобщиха от полицията. Арестуван е 38-годишен иманяр от селото с инициали С.А.

В обитаваното от него жилище са били намерени множество вещи и предмети с белези на културно-историческо наследство. При обиска били открити 3 керамични съда с различна големина и форма, 22 броя монети, 28 метални предмета с различна форма, големина и размери. Всички намерени предмети носели белези на движими културно-исторически ценности.

В една от стаите на къщата  били намерени и книги за археология и нумизматика, от които мъжът черпел информация, както и металдетектор, с които извършвал своите набези.

Пред разследващи задържаният е признал, че се занимава с иманярство от близо 10 години, а предметите, намерени в дома му, са открити в района и в землището на село Кръстевич.

По случая е започнато досъдебно производство, за извършено престъпление по чл. 278 Ал 6 от НК (Който държи археологически обект, който не е идентифициран и регистриран по съответния ред, се наказва с лишаване от свобода до четири години и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева, а когато предметът на престъплението представлява национално богатство, както и когато се държат повече от три археологически обекта – с лишаване от свобода до шест години и с глоба от три хиляди до петнадесет хиляди лева. Съдът може да наложи и конфискация до една втора от имуществото на виновния).

Подобни статии

Top