Арестуваха каналджия за трафик на 12 бежанци от Сирия и Ирак (СНИМКИ)

Сред бежанците имало 4 жени, 5 мъже и 3 деца

Хасковската районна прокуратура – Териториално отделение – Свиленград повдигна обвинение на 55-годишния Н.М. за опит да подпомогне чужди граждани незаконно да преминат през страната.

На 6 март 2021 г., в землището на с. Генералово, общ. Свиленград, служители на Гранично полицейско управление – Ново село установили товарен автомобил, в чието товарното помещение се намирали група от 12 чужди граждани от Сирия и Ирак – 4 жени, 5 мъже и три малолетни деца. Незабавно били извършени действия по разследването под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград. Установено е, че водачът на товарния автомобил, марка „Мерцедес“  – Н.М., на 55 г., е следвало да ги транспортира до гр. Свиленград, а оттам до гр. София.

Събрани са доказателства, че гражданите на Сирия и Ирак са били прекарани нелегално от каналджия, на когото платили между 2 000 и 4 000 евро, за да стигнат до гр. София. Пресекли са границата в  района на граничен репер на река Марица, в землището на село Генералово, общ.Свиленград. Като веществено доказателство по делото е приобщено моторното превозно средство – товарен автомобил, послужил за извършване на престъплението.

Каналджията е задържан за срок от 72 часа с постановление на дежурния прокурор на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград. Предстои прокуратурата да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Действията по разследването продължават. Чужденците са настанени в миграционен център.

Подробности по случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура – Хасково и Гранична полиция, в който участваха Мария Кирилова, заместник-районен прокурор и Стоян  Мандаджиев, директор на Регионална дирекция “Гранична полиция”- гр. Смолян.

Подобни статии

Top