Арестуваха кипърски бизнесмен, който живее от години в Пловдив

Причината – Европейска заповед за арест, издадена от кипърските власти

Арестуваха кипърския бизнесмен Анастасиос Симилидис – Тасо. Кипърецът живее под тепетата от години, а днес сутринта е бил задържан в дома си заради издадена от властите в Кипър европейска заповед за арест (ЕЗА). Бизнесменът е собственик на емблематичния бар „Бачи“ в Пловдив.

На този етап Симилидис е задържан за 24 часа. Предстои материалите срещу него да бъдат докладвани в Окръжна прокуратура, съобщиха оттам за DCNEWS. След това европейската заповед за арест ще бъде гледана в съда. Ако Симилидис приеме искането на кипърските власти да бъде екстрадиран, това ще бъде направено. Ако откаже обаче  ЕЗА, ще се изправи рпед български съд, който ще прецени дали има достатъчно доказателства, за да бъде изпратен в Кипър.

Според документите, предоставени на българската прокуратура от тази в Кипър, Симилидис е обвинен в 15 престъпления. Сред тях са пране на пари, опит за унищожаване на чуждо имущество чрез експлозиви, избягване на плащане на данъци, неизпълнение на митническите правила, два сговора за углавни престъпления, подправка и използване на подправени документи. Обвинен е също в получаване на крадено имущество, незаконно притежаване на оръжие, незаконно използване на радиоустройства, наемане на охрана без разрешително и нарушаване на Закона за личните данни, потвърдиха от прокуратурата в Пловдив. Всичко това е станало в периода от 2011-та до 2021-ва година.

Престъпленията са извършени на територията на Кипър и в други страни от Европейския съюз. Според кипърското законодателство за изброените престъпления бизнесменът може да получи 104 години затвор, посочиха от Окръжната прокуратура в Пловдив.

Подобни статии

Top