Арестуваха колекционер на антични монети и оръжие в Стара Загора

Иззеха множество колекции от монети и антични предмети, включително и златни

Старозагорските ченгета арестуваха колекционер на антични монети и оръжие в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив. Акцията е проведена при пълна секретност вчера, в условията на неотложност.

Полицаите са нахлули в жилище в града на липите, където са открили и иззели 1680 антични монети от различни колекции, както и други, отделни монети, от времената на траките, римляните и Византия. Намерени са също 431 старинни антики от различни исторически епохи  49 от тях са били различни по вид и форма антични предмети от жълт метал, наподобяващ злато, като една част от тях представляват колекция от тракийско време, а останалите са също от римската и тракийска епохи. Открит е също античен керамичен съд с форма на гърне.

При извършения обиск са намерени и иззети пистолет с пълнител и револвер, без изписани на тях фабрични номера и марки, старинна пушка с неразчетена марка и фабричен номер, 22 патрона 22 калибър, 24 други патрони от различни калибри, както и един – 23 милиметров.

Иззети са и  53 135 лв., 9 444 щатски долара, 10 швейцарски франка и 2 490 евро.

Образувано е досъдебно производство за  държане на археологически обекти и за държане на оръжие. Повдигнати са обвинения на 66-годишният им притежател.  Той е бил арестуван, а впоследствие задържан с прокурорско постановление за срок от 72 часа. Тепърва предстоят експертизи на антиките.

От прокуратурата съобщиха, че за държането на археологически ценности законът предвижда до 6 години затвор и глоба от три до петнадесет хиляди лева, а за притежанието на незаконно оръжие и боеприпаси – лишаване от свобода от две до осем години.

Снимка: Главна прокуратура

Подобни статии

Top