Арестуваха общинска служителка в Садово, взела подкуп от 500 лв., за да си свърши работата

Чиновничката трябвало да изготви документи за изменение на ПУП, задържана е за 72 часа

Пловдивската окръжна прокуратура задържа и повдигна обвинение на общинска служителка от община Садово за поискан и приет подкуп от 500 лева за изменение на подробен устройствен план на имот, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура под тепетата. Служителката е работила като главен специалист в общината.

Отпрокуратурата уточниха, че чиновничката с инициали М.Д. е привлечена като обвиняема днес за това, че за времето от 14 април 2021 г. до 13 май 2021 г., в гр. Садово, обл. Пловдив, в качеството си на длъжностно лице – главен специалист „Архитектура и благоустройство“ при община Садово, е поискала и приела дар, за да извърши действия по служба  – да изготви необходимите документи за осъществяване на административна процедура по изменение на подробен устройствен план /ПУП/ – престъпление по чл. 301 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Установено е, че на 14 април 2021 г., в Садово, М.Д. е поискала от пострадалия Л.Й. подкупа в размер на 500 лева, като му е заявила, че сумата е нужна, за да извърши по-бързо и срочно административна процедура по подадена от него молба, а именно – да изготви необходимите документи за изменение на ПУП за урегулиран поземлен имот по плана на с. Чешнигирово, община Садово.  Вчера,13 май, по време на получаване на подкупа, чиновничката е била задържана от полицейски служители в кабинета си в община Садово.

Под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив са извършени разпити на свидетели, претърсвания и изземвания, предстои да бъдат назначени експертизи и др. Обвиняемата М.Д. е задържана за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Разследването се извършва от разследващ полицай при отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР –Пловдив, и е в активна фаза.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинена, е лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

Подобни статии

Top