Арестуваха пловдивчани за измама с евросредства и пране на пари

Наемали фиктивни работници в Пловдив, Раковски, Велинград, Котел, Харманли и Свиленград

След проведена операция на пловдивската Икономическа полиция на 14.01.2019 г., по образувано от Окръжна прокуратура – Пловдив досъдебно производство, са установени и задържани 50-годишен мъж и 45-годишна жена от  Пловдив.

За малко повече от година, в периода от 12.10.2017 г. до м. януари 2019 г., при условията на продължавано престъпление, в градовете Пловдив, Раковски, Велинград, Котел,  Харманли и Свиленград, в съучастие като извършители, са подали фалшива информация  пред Бюрата по труда в тях и Агенцията по заетостта в София, за да получат средства от европейските фондове, предоставени от Европейския съюз на българската държава по проекти „Работа“ и „Обучение и заетост“, и съфинансирани от Европейския социален фонд на Европейския съюз, чрез оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“.

На практика двамата наели фиктивно 101 души на работа, като им плащали осигуровките. Впоследствие им вземали дебитните карти и теглели парите, постъпващи от европейските фондове по личните им сметки.

Пловдивчаните, които най-вероятно са съпрузи, са искали да изтеглят близо 700 хил. лева, но са успели да дръпнат от картите само около 94 хиляди.

Според прокуратурата случаят е особено тежък. В резултат на предприетите действия по разследването е било предотвратено неправомерното усвояване на европейски средства в размер на над 600 000 лева.

Прокуратурата е извършила претърсвания и изземвания на територията на Пловдив, Сливен и Свиленград. Обвиняемите са задържани за срок от 72 часа с постановления на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо тях на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

По-тежкото измежду предвидените от закона наказания за престъпленията, в които двамата са обвинени, предвижда наказание от 5 до 15 години затвор и глоба от 10 000 до 30 000 лева.

Разследването по случая продължава.

Подобни статии

Top