Арестуваха психично болна жена за палежа на училището в карловското село Васил Левски - DC news

Арестуваха психично болна жена за палежа на училището в карловското село Васил Левски

Недялка Г.  е запалила досега поне две стопански постройки, както и два автомобила

Районна прокуратура – Пловдив повдигна обвинение за палеж на бившето основно училище „Любен Каравелов“ в карловското село Васил Левски на 39-годишната Недялка Г. от селото. Около 23 ч. на 16 юли тя подпалила сградата на старото школо, покривът на което изгоря като факла.

По делото се извършват активни процесуално-следствени действия, назначени са необходимите експертизи и др.

От полицията припомнят, че минути след полунощ в неделя карловски полицаи се отзовали на сигнал от 112 за обхваната в пламъци сграда на нефункциониращо училище в село Васил Левски. След приключване на гасителните действия е извършен оглед. Установено е, че пожарът унищожил 830 квадратни метра покривна конструкция, а запалването е предизвикано умишлено. Няма пострадали хора. По случая е образувано досъдебно производство.

В резултат на предприетите активни действия по разследването малко по-късно в полицията била отведена местна жителка. По предварителни данни жената е с нестабилно психично здраве.

Недялка е задържана за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Районна прокуратура – Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо нея.

„Вдигнали сме ръце, от както съм кмет, вече 7 години, тази жена не спира да ме преследва и заплашва. В деня преди пироманските и изпълнения, тя ми опря нож в гърлото. Иска пари. Не се спира пред нищо“, разказа кметът на селото Доньо Стоянов, предава местният сайт ПБ Новинар.

Недялка имала сестра, която също не била психически добре, но не била така агресивна. „Подпалвачката системно употребява алкохол, тогава става страшно. Веднъж разби вратата на къщата ми, изкара ума на жена ми и на внука ни. Често не спя нощем, за да обикалям и да гледам да не връхлети отнякъде“, разказа още кметът.

По думите му досега Недялка е запалила поне две стопански постройки, както и два автомобила. Има счупени огледала и стъкла и по други коли. Тероризира цяло Васил Левски.

„Хората вече ги е страх да свидетелстват срещу нея, а това е необходимо, за да бъде въдворена в психодиспансер и да се лекува“, ожали се още Доньо Тодоров.

Подобни статии

Top