Арестуваха секретаря по правните въпроси на президента Пламен Узунов

Задържан е по разследването срещу Пламен Бобобоков

МВР задържа за 24 часа Пламен Узунов, секретар по правни въпроси на президента Румен Радев. Вероятната причина за ареста са разменените мейли с Пламен Бобоков, за които прокуратурата съобщи по-рано днес. Това съобщи наблюдаващия разследването срещу Пламен Бобоков прокурор Генка Брезашка пред столични журналисти, пише „24 часа“.

Бобоков е получил от Узунов съдебното решение, с което се отменя забраната за плаване на кораба „Бадр“, стана ясно от приложените от обвинението факсимилета на чатове. Секретарят го пратил на бизнесмена 6 дни, преди решението да бъде публикувано в сайта на Върховния административен съд. Заради това се води разследване за търговия с влияние.

Специализираната прокуратура разследва висши служители и магистрати за търговия с влияние

Кой е Пламен Узунов?

Пламен Узунов е роден през 1972 г. в Пловдив. През 1990 г. завършва Националната търговска гимназия в Пловдив. Придобива бакалавърска степен по специалност „Противодействие на престъпността и охрана на обществения ред“ в Академията на МВР в София. През 2003 г. завършва магистърска степен по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. По-късно специализира в ILEA в Будапеща и в Академията на МВР.

От 1993 г. до 2015 г. работи в структурите на МВР Пловдив. Напуска МВР по собствено желание с последна длъжност „Директор I степен“ и последно звание „Старши комисар от МВР“, генерал- майор от резерва.

Според официално съобщение на МВР повод за напускането му е инцидент с полицаи от 12 август 2015 г., за който лично главният прокурор Сотир Цацаров сезира вътрешния министър Румяна Бъчварова. Тогава, при катастрофа загина 60-годишен мъж, който беше отнесен на пешеходна пътека от Алфа ромео. 24-годишният шофьор прелетял с над 100 км в час, след като друг водач му дал път да премине през едното платно на зебрата. Тогава униформените изобщо не са уведомили прокуратурата за инцидента и не са задържали шофьора, на когото дори не направили тест за алкохол и дрога. Самият шофьор – Милан Дивеков, който бил с богато досие с нарушения на пътя, освен че не е задържан, е разпитан като свидетел.

Малко след като напусна МВР Узунов обяви, че депутатът от ГЕРБ Методи Андреев му е оказвал натиск за смяната на началниците на районните управления в Първомай и Асеновград. През ноември 2015 г. главният прокурор Сотир Цацаров даде депутата на Комисията за конфликт на интереси в парламента, тъй като лобирал за назначаването на шеф на полицията в Първомай. В резултат Андреев беше порицан, съобщава offnews.bg.

От 2015 г. насам е хоноруван преподавател „Криминалистика“ и „Оперативно-издирвателна дейност“ във Висшия университет по сигурност и икономика в Пловдив.

Член е на Международната полицейска асоциация.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top