Арестуваха старейшина от Стамболийски, не се явил в съда

Съветникът сам обяви във Фейсбук, че ще бъде задържан

Общинският съветник от община Стамболийски Атанас Мавродиев обяви във Фейсбук днес следобед, че до минути ще бъде арестуван, съобщи „Монитор“.

„След моето обръщение на 1 март по случай 141-годишнината от Освобождението на Република България и моя призив за революция на 16 март от 14 часа пред Народното събрание, в момента искам да ви кажа, че полицията ме чака пред нас и искат да ме арестуват”, заявява той във видеообръщение от личния си профил.

От полицията в Пловдив уточниха, че не са изпълнявали заповед за арест на Мавродиев и че най-вероятно става дума за служители на Съдебна охрана. Причината да бъде задържан е изменена мярка за неотклонение.

Мавродиев не се явил на дело, по което му е повдигнато обвинение за източване на евросредства. След това съдът в Пловдив изменил мярката му за неотклонение в „задържане под стража”.

Срещу съветника е повдигнато обвинение в това, че на 29.05.2014 г. в гр. Стамболийски, като управител на „Доминус“ ЕООД, е представил пред Общинска служба „Земеделие“ неверни сведения в заявление за подпомагане с помощи на фермери за 2014 г. и така е злоупотребил с европомощи. Така, според обвинението, той е нарушил чл. 32 ал.1, чл. 39 ал.1 и чл. 41 ал. 1 от Закона за подпомагане на земеделските производители и в чл. 3 ал.1 т.3 б. „А“ и б. „В“ от Наредба №5 от 27.02.2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания, издадена от министъра на земеделието и храните.

В приложената към заявлението таблица за ползваните парцели за 2014 г. Мавродиев е посочил, че обработва общо 163 парцела в землищата на с. Йоаким Груево, Стамболийски, с. Куртово Конаре, Ново село, Перущица и с. Триводици с обща декларирана площ 665,03 хектара, които са поддържани в добро земеделско и екологично състояние. В действителност 136 парцела от тях или части от тях, с обща площ 442,5 хектара са необработени, не отговарят на изискванията за поддържане на земеделските парцели, не са ползвани през 2014 г. от заявителя „Доминус“ ЕООД, и са недопустими за подпомагане, за да получи фирмата средства от еврофондове, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени от Европейския съюз на българската държава по „Схема за единно плащане на площ“, разпределяни чрез Държавен фонд „Земеделие“ – София – престъпление по чл. 248а ал.3 вр. ал.2 от НК.

Според съпругата на общинския съветник Мавродиев има тежък диабет и е бил в болница. Това е причината да не се яви на съдебното заседание, на което той е представил документ. Магистратите обаче не приели документа за престоя му в болница като доказателство.

Според Стоянка Мавродиева съпругът й не е бил взел и стотинка от еврофондовете, а процесът срещу него е политически – за да не се кандидатира за кмет на община Стамболийски.

Мавродиев е общински съветник от коалиция „Патриотите, ВМРО и Защита” в Общинския съвет в Стамболийски.

Общинският съветник и бизнесмен от Стамболийски Атанас Мавродиев днес е бил отведен принудително от дома си. Той е бил задържан за разпит от представители от съдебна охрана заради неявяване в съда. Срещу Мавродиев има дело от април миналата година за измама с евросредства.

Снимка: 24 часа

Подобни статии

Top