Арестуваха трима измамници, "рекламирали" над 6000 фирми и животновъди в известна търсачка - DC news

Арестуваха трима измамници, „рекламирали“ над 6000 фирми и животновъди в известна търсачка

Сред измамените били овчар, животновъди и земеделски производители

Крупна схема за измами е разбита от полицията и прокуратурата в Пловдив. Акцията е съвместна на полицията и районна прокуратура, а с помощта на ГДБОП са арестувани една жена и трима мъже в столицата, които въртяли бизнеса. Има данни, че престъпленията датират от 2016 г.

Както по-рано DCNEWS съобщи, измамниците предлагали на фирми, бизнесмени, земеделски производители и животновъди, да им помогнат с рекламата в най-популярната интернет търсачка, така че когато бъдещи техни клиенти напишат определена дума, те да излизат най-отгоре в търсачката. За това жертвите плащали между 180 и 220 лева. До този момент са открити около стотина пострадали лица, а на задържаните са повдигнати обвинения, съобщи зам.-окръжният прокурор и говорител на Районна прокуратура Пловдив Атанас Илиев. Според него по досегашни данни около 6000 души от цялата страна са заплащали за подобна услуга и реклами в интернет и тази водеща търсачка.

Измамниците създали изключително стройна организация, за да мамят наивните жертви. Те дори набирали служители и имали офиси в столицата, подобни на колцентрове. Днес следобед тримата обвиняеми ще бъдат задържани за 72 часа.

Схемата била засечена,

след като преди повече от шест месеца полицията започнала работата по сигнал за това, че търговско дружество въвежда в заблуждение друго търговско дружество, като му обещава, че ще му направи реклама в най-популярната търсачка. След като рекламата не се появила на обещаното място в интернет търсачката,  е била подадена жалба в полицията. Разследвайки тази информация полицаите попадат и на други търговски дружества, земеделски производители и животновъди, които по същата схема са били манипулирани и мамени, така че да превеждат пари ежемесечно или на три месеца на измамниците. Парите са превеждани по куриерска фирма с наложен платеж.

Подходът е бил различен спрямо всяка една от жертвите на измамите. В резултат на екипната работа на Икономическа полиция в Пловдив, преди два месеца е било образувано досъдебно производство по случая и след съответни искания пред съда от прокуратурата вчера се пристъпило към реализация в София. На четири адреса в столицата – два офиса и две жилища на обвиняемите лица, е бил иззет доста доказателствен материал, компютърни конфигурации, както и писмени доказателства, които водят до извода, че има извършено престъпление. Същевременно счетоводно и документално фирмите им били напълно изрядни и вършели съвсем легално работата си, уточни и прокурор Илиев.

Предстои да се уточни размерът на нанесените вреди, като затова ще бъдат назначени експертизи. До момента са разпитани над 120 свидетели, те са от района на Пловдивска област, но данните са, че на територията на цялата страна с години, от 2016 година,  е продължавала тази дейност.

„Хората нямат представа за какво са си плащали хората. Те са получавали витиевати обещания, че ще бъдат позиционирани по-добре в конкретната търсачка, когато се напише конкретна ключова дума. Вероятно и на хората не им е ясно как точно ще се случи това“, коментира Атанас Илиев.

До момента са арестувани 38-годишна жена, 38-годишен мъж и още един 32-годишен мъж, които са работили в съучастие, под формата на продължавано престъпление, в значителен период от време, са въвели в заблуждение множество лица, с цел да си набавят облага, уточни той. Двама от задържаните били управители, а третият – директор на фирмата за интернет измами.

По думите на прокурор Илиев единият потърпевш е овчар. „Как са успели да го убедят, че ще го позиционират в тази търсачка, не е ясно, но човекът си плаща каквото му поискат чрез куриери от доста време“, обясни зам.-районният прокурор.

Той допълни, че измамниците и техните служители са поддържали постоянни контакти, непрекъснато са разговоряли с абонатите и бъдещите си клиенти, за да могат хората да бъдат мотивирани да плащат в бъдещ период, без да знаят какво се случва.

Работните обвинения на този етап са за измамени около 90-100 лица за период около година, но фирмата на измамниците имала над 6000 абоната от цялата страна, които  редовно им плащали.

Предстои да се изясни дали измамниците са извършвали реално такава дейност, каквато са обещавали, ще се разследва също доколко имат някакви взаимоотношения и рекламни договори с въпросната търсачка. На този етап обаче няма данни да имат такива, посочиха от прокуратурата.

Оттам апелираха към гражданите да бъдат изключително внимателни, когато им се предлага някаква услуга, особено ако не разбират от нея и да изискват конкретни действия, които да бъдат извършвани от изпълнителя, като следят какво е направил.

Подобни статии

Top