Арестуваха зам.-министър Красимир Живков и още петима за схемата с италианския боклук (ВИДЕО)

Извършени са претърсвания и изземвания на много места в страната, включително и в Пловдив

Специализирана прокуратура наблюдава досъдебно производство, образувано през януари тази година за организирана престъпна група, създадена с користна цел, в която участват зам.-министър на околната среда и водите и бивш директор на РИОСВ-Плевен. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг в столицата.

В тази връзка днес бяха извършени множество действия по разследването – претърсвания и изземвания на над 40 адреса на територията на цялата страна – в София, Ботевград, Правец, Пловдив, Плевен, Монтана, Смолян и села от община Кюстендил.

Жандармерия влезе в РИОСВ-Пловдив, проверки има и в други градове

В действията по разследването участваха прокурори и следователи от специализираната прокуратура, разследващи полицаи от СДВР и служители на ДАНС и жандармерията.

В хода на разследването са събрани множество доказателства, от които се установява, че зам.-министърът Красимир Живков, който днес бе доведен от Ботевград в столицата от служителите на реда, е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци, основно от Италия. Доказателствата сочат, че той индиректно е оказвал натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества, въпреки че те не отговаряли на необходимите изисквания. Служителите, които отказвали да съдействат, били освобождавани или принуждавани да напускат министерството.

Всяко дружество, което генерира опасен отпадък е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън България или да го предаде на друго българско дружество за последваща преработка и оползотворяване. За да изнесе опасния отпадък обаче, дружеството трябва да получи нотификация от МОСВ.

Според събраните доказателства по досъдебното производство зам.-министърът е отказвал издаването на такива нотификации и така е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на България.

1 2

Подобни статии

Top