Арестуваният директор от РЗОК – мозъкът на престъпната схема за лекарствата

Пловдивският Окръжен съд остави в ареста

двамата служители на РЗОК-Пловдив – д-р Иван Деспотов и Влади Манев, които бяха арестувани в сряда следобед в рамките на разследване за източване на Здравната каса чрез дублиращи се рецепти и протоколи за скъпоструващи лекарства.

Около 1 млн. лв. са били източени от касата чрез схемата с фалшиви рецепти за скъпи лекарства. Болните, на чиито имена са били изписвани, не са знаели за тях. В повечето случаи става въпрос за медикаменти за хепатит С и цироза, струващи 22 хил. лева.  Това заяви прокурор Светлозар Чераджийски на делото за мярката за неотклонение на Д-р Деспотов е бил шеф на дирекцията, която е трябвало да контролира аптеките именно в такива случаи, съобщиха разследващите.

1,1 млн.лв. източени от НЗОК от пловдивски аптечен бос

Прокурорът поиска постоянен арест от съда. Аргументите му бяха, че срещу двамата е повдигнато обвинение за тежки умишлени престъпления – документна измама в качеството им на длъжностни лица и подкуп, пише 24 часа.

Аптечният бос и „бушонът“ в схемата са пуснати под гаранция

„Цялата схема е била измислена от Деспотов“, посочи в залата прокурор Чераджийски. По думите му той е предоставил листчета с ЕГН и кодове на заболявания и лекарства на Димитър Йотинов, който е бил „бушон“ в схемата. На негово име са се водили три дружества, които са менажирали три виртуални аптеки. Именно през тях са минавали рецептите за скъпите лекарства.

Един от арестуваните от РЗОК-Пловдив – шеф на дирекция

Освен на Йотинов, съучастник на Деспотов и Манев е бил аптечният бос Николай Александров, който има десетина аптеки в пловдивско. Една от тях е на ул. „Лерин“ в кв. „Христо Смирненски“, научи DCNEWS.

В залата се разбра, че Александров и подставеното лице в схемата Димитър Йотинов, са пуснати под парична гаранция. За първия тя е 20 хил. лв., а за втория – 3000 лв.

Йочинов и Александров са направили самопризнания пред съдия.

Припомняме, че двамата служители на касата бяха арестувани зрелищно в сряда на ул. „Данаил Николаев“, на метри от РЗОК. В тях бяха намерени около 50 хил. лв. подкуп, а цялата сума, открита в автомобила им, беше 89 хил. лв.

МВР-министърът: Източването на РЗОК-Пловдив не е изолиран случай

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Апелативния съд. Ако това стане, делото ще се гледа в четвъртък – на 17 май.

Снимка: Монитор

Подобни статии

Top